У Бучі та Борисполі керівники ТЦК «наколядували» мільйон доларів, фото

14:56, 16.08.2024
У Бучі та Борисполі керівники ТЦК «наколядували» мільйон доларів, фото

Військкомів Бучі і Борисполя затримували у службових кабінетах. (Фото СБУ/Офіс енпрокурора)

Правоохоронці з СБУ та Офісу Генпрокурора за сприяння військового керівництва ліквідували ще одну схему ухилення від мобілізації на Київщині та затримали трьох організаторів оборудки.

 

Йдеться про начальників Бориспільського і Бучанського РТЦК та СП, а також про  їхнього спільника – громадянина однієї з країн Південного Кавказу.

 

Під час обшуків у них вилучили понад 1 мільйон доларів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє СБУ, а також Офіс генпрокурора у п’ятницю.

 

За даними слідства, керівники Бориспільського та Бучанського ТЦК забезпечували виготовлення підроблених медичних документів, які в подальшому слугували підставою для визнання військовозобов’язаних непридатними до військової служби та їх виключення з військового обліку.

 

Правоохоронці не повідомляють прізвища затриманих військкомів, але як відомо, начальником ТЦК Бучанського району є Леонід Викочко, а начальником ТЦК Бориспільського району – Сергій Русин.

 

 

На цей час задокументовано більше 20 осіб, які у такий спосіб намагалися ухилитися від мобілізації.

 

За матеріалами справи, вартість таких «послуг» становила 37 тис. доларів США з одного ухилянта.

 

У цю суму входила підготовка повного «пакета» документів, зокрема фіктивних медичних довідок, а також «супровід» ухилянтів під час проходження військово-лікарської комісії.

 

 

Зазначається, що до своєї протиправної діяльності підозрювані намагалися залучити службових осіб Центральної військово-лікарської комісії ЗСУ для безперешкодного затвердження необхідних документів.

 

У приміщеннях ТЦК, а також за місцем проживання керівників ТЦК, їхнього спільника, "ухилянтів" та в автомобілях фігурантів правоохоронці провели 33 обшуки. Виявлено понад 1,2 млн американських доларів.

 

Більшість вилученої готівки фігуранти зберігали у спеціально облаштованих схованках під підлогою та за обшивкою стін власних осель.

 

Так, у військкомів було вилучено майже пів мільйона доларів США, ще понад 600 тисяч доларів США у їхнього спільника, а також військово-облікові та медичні документи військовозобов’язаних.

 

 

В СБУ додають, що посередника військова контррозвідка затримала у столичному ресторані, коли він одержував 50 тисяч американських доларів від нових клієнтів. Додатково під час обшуків в оселі іноземця виявлено велику кількість зброї, зокрема пістолет з глушником, походження якої зараз встановлюється.

 

 

Наразі вирішується питання про обрання їм запобіжних заходів у виді тримання під вартою без визначення розміру застави.

Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.

 

Як повідомляла "УМ", в Україні суди ухвалюють рішення на користь позивачів та скасовують штрафи, виписані ТЦК та СП у переважній більшості випадків.