Будівництво «Моста-хвилі» на Оболоні: знищено сотні кущів та вікових дерев, фото

13:07, 10.06.2024
Будівництво «Моста-хвилі» на Оболоні: знищено сотні кущів та вікових дерев, фото

Жертвами відпочинкової зони на Оболонському острові стали біля 200 вікових дерев та близько 1 тисячі кущів, а також численна кількість червонокнижних кажанів та птахів, що гніздилися на зелених берегах. (Фото: Фейсбук Володимир Борейко, КЕКЦ)

У Києві на Оболонському острові, до якого веде новий "міст-хвиля", під час будівництва відпочинкової зони було зрубано біля 200 вікових дерев та близько 1 тисячі кущів.

 

Натомість, на заміну ним висадили невеликі саджанці. У підсумку, загальний обсяг шкоди природі, що нанесли будівельники, екологи оцінюють у 1,5 млн грн.

 

Екологічний аудит Оболонського острова провів Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) на прохання самих оболонців.

 

Як інформує УМ, про результати дослідження повідомив голова КЕКЦ Володимир Борейко у Facebook.

 

Так, за його словами, на заповідному острові, що входить до ландшафтного парку "Дніпровські острови" було незаконно зрубано біля 200 вікових дерев і ще 1 тис кущів.

 

"Раніше острів Оболонський був зелений, а зараз став лисим. Поруч, у парку Наталка, коли робили реконструкцію, залишили всі старі дерева, а на острові чомусь їх практично всі зрубали. Як і кущі... Навіщо було рубати вікові дерева, а замість них садити невеличкі саджанці? Це - не рівноцінна заміна", - зазначив Борейко у дописі.

 

На додачу, еколог повідомив про знищення біотопів (однорідних ділянок середовища) червонокнижних кажанів - вечірниці дозірної та кажана пізнього, а також птахів: мухоловки білошийки і дятла середнього та малого. Площа знищених біотопів, пише Борейко, складає 5 га. Також знищено фрагменти вологих та заболочених лук (5 га), і, як вже повідомляв Інформатор, - популяцію із близько 100 рослин півників сибірських, внесених до Червоної книги України.

 

 

Екологи оцінили збитки у 1,5 млн грн. Але такі дії, повідомляє КЕКЦ, є порушенням Закону про природно-заповідний фонд України", а кваліфікувати їх можна за ст. 252 КК України (йдеться про умисне знищення і пошкодження територій, взятих під охорону держави). Володимир Борейко також повідомив, що КЕКЦ готує звернення з цього приводу до столичної прокуратури.

 

Зазначимо, що Віталій Кличко вважає реконструкцію Оболонського острова одним з надуспішних проєктів. Так, у день відкриття мосту він нахвалював острів: мовляв, тут - і зелень, зона відпочинку, психологічного відновлення. "Магічний острів посеред Києва", - загадковим тоном казав Віталій Кличко у своєму відеозверненні-запрошенні для киян.

 

Фото острова до та після його перетворення на відпочинкову зону

 

Нагадаємо, що на початку червня під час злив у Києві виявилося, що відпочинкова зона на Оболонському острові підтоплюється через неякісно зроблені дренажі. Місцеві жартома прозвали острів "київською Венецією", а комунальники намагалися врятувати ситуацію власними силами.

 

Як повідомляла УМ, на Оболоні в Києві відкрили оригінальний пішохідний міст.