В росії катують до 90% військовополонених – генпрокурор Костін

20:39, 08.06.2024
В росії катують до 90% військовополонених – генпрокурор Костін

Генпрокурор Андрій Костін. (Фото Офісу генпрокурора)

Генпрокурор Андрій Костін стверджує, що фізичних і моральних тортур зазнають 90% українських військовополонених від російських катів.

 

Як інформує Україна молода, про це він розповів під час воркшопу для журналістів з міжнародного права і збройних конфліктів, передає Укрінформ в суботу.

 

"Перший так званий скринінг - неофіційна розмова з військовополоненими, які зараз повертаються, показує, що до 90% наших людей страждають від різних видів катувань, нелюдського поводження, фізичного у тому числі, сексуального і ментального насильства", - сказав пан Костін.

 

Генпрокурор наголосив, що система, яку створила росія, - це система, побудована на катуваннях і нелюдському поводженні на території рф і тимчасово окупованих територіях України.

 

Водночас, як зауважила керівниця команди Міжнародного кримінального суду (МКС) в Україні Бренда Голліс під час заходу, вони не розглядають індивідуальні випадки, а дивляться на «широку картину, яка представляє злочини».

 

Також команда МКС вивчає дії виконавців таких злочинів середнього та вищого рівня, «які підпорядковані конкретним злочинцям».

 

Зауважимо, понад 2200 українських захисників визнали потерпілими у провадженнях щодо перебування в російському полоні. Понад 500 з них свідчили про застосування фізичного насильства під час допитів, зокрема про катування електрострумом.

 

Як повідомляла «УМ», днями слідчі Харківської облпрокуратури відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з українськими військовополоненими на Харківському напрямку.