Смерть Сергія Ковальчука у ТЦК на Житомирщині розслідує прокуратура

10:48, 06.06.2024
Смерть Сергія Ковальчука у ТЦК на Житомирщині розслідує прокуратура

Смерть Сергія Ковальчука обурила громаду. (Фото з відкритих джерел)

Слідчі прокуратури розпочали розслідування за фактом смерті чоловіка у Звягельському РТЦК на Житомирщині.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомили в пресслужбі Офісу Генпрокурора у четвер.
 
"За даними слідства, громадянина доставили до РТЦК та СП Житомирської області для проходження ВЛК. За попередньою інформацією, там у нього стався епілептичний напад.
 
Чоловіка каретою швидкої медичної допомоги доставили до реанімації. 2 червня у лікувальному закладі лікарі констатували його смерть", - йдеться в повідомленні. 
 
Наразі Житомирська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Центрального регіону здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом смерті військовозобов’язаного.
 
До ЄРДР внесено відомості із попередньою правовою кваліфікацією - ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство). Встановлюються всі обставини події.
 
Нагадаємо, у самому ТЦК стверджють, що епіліптичний напад було спричинено нібито тривалим вживанням алкоголю. Йдеться про Сергія Ковальчука.
 
Тоді як батько Микола Ковальчук та інші родичі вважають, що чоловіка вбили. До того як Серія незаконно затримали і повезли до ТЦК, він випив лише кухоль пива, стверджують свідки.
 
"Син вбитий і все. Що тут говорити? За заключенням, у нього там перелом кістки склепіння та черепа. Його в лікарню 29 травня привезли. Ми не бачили, коли приїжджали вручати повістку, син жив окремо від нас. Знаємо, що о п’ятій ранку приїхали до нього з ТЦК. Добу його не було.
 
Є друге відділення охорони, звідти його привезли. Ми об 11 ранку приїхали у Звягель, дитина моя вже була в реанімації. Три з половиною доби він був там. До поліції ми зверталися. Поліція відкрила провадження. Вони (ТЦК. - Ред.) сказали, що його не били, це був епілептичний напад, бо син хворів на епілепсію. Буду добуватися справедливості, громада просить" - сказав чоловік.
 
Лікарі розповіли, що коли Ковальчук потрапив до лікарні, то його стан був вкрай важкий. Завідуючий відділення реанімації та інтенсивної терапії Звягельської лікарні Анатолій Бортник розповів, що до них у медзаклад Сергій Ковальчук поступив зранку 29 травня.
 
Діагноз, за словами лікаря: закрита черепно-мозкова травма, лінійний перелом тім'яної кістки, правобічна внутрішньочерпна гематома, вогнищевий забій головного мозку, дифузний забій головного мозку, перелом нижньої щелепи, пневмонія, спричинена аспірацією їжі або блювотними масами. 
 
"Хворого одразу відправили на оперування. Потім 4 дні він був на апараті штучної вентиляції легень у вкрай важкому стані. Помер..", - сказав Бортник.
 
Після похорон Сергія кілька десятків жінок пікетували будівлю РТЦК та скандували: "Вбивці!" та "Ганьба!". 
 
Як повідомляла "УМ", нещодавно невідомі кинули вибухівку на подвір’я військовослужбовця 4-го відділу Звенигородського РТЦК на Черкащині.