Ірина Фаріон поновлена судом на посаді професорки Львівської політехніки

13:39, 29.05.2024
Ірина Фаріон поновлена судом на посаді професорки Львівської політехніки

Ірина Фаріон під час засідання Львівського апеляційного суду. (suspilne.media)

Львівський апеляційний суд постановив поновити ексдепутатку Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних наук Національного університету "Львівська політехніка".

 

Як інформує Україна молода, відповідне рішення суд ухалив під час засідання 29 травня, передає «Суспільне. Львів» із зали суду.

 

Під час засідання адвокат Ірини Фаріон закликав суд задовольнити апеляційну скаргу в повному обсязі і скасувати рішення суду першої інстанції.

 

Тоді як представник "Львівської політехніки" наголосив, що рішення Галицького районного суду є законним, тож його варто залишити без змін.

 

Оголошуючи рішення, серед іншого, суддя також постановила, що на користь науковиці мають стягнути 123 тисячі 927 гривень заробітної плати за період вимушеного прогулу.

 

 

У коментарі присутнім журналістам пані Фаріон заявила, що проректор ухвалив рішення про її звільнення без висновків комісії через тиск з боку МОН.

 

«В жодному документі не доведено морального проступку, який вчинила Ірина Фаріон. З якої рації було здійснене швидкісне звільнення? Чому ректор не дочекався роботи комісії? Комісія мала завершити свою роботу 22 числа, мене звільнили 15. Тобто проректор сам собі заперечує.

 

Це означає, що він ухвалював це рішення під тиском. Не сумніваюся під чиїм — під тиском МОН, конкретної персони — Лісовий. Про це свідчить його реакція — неймовірно радісна від того, що звільнили Ірину Фаріон», - сказала вона.

 

За її словами, вона щаслива, що право існує окремо від політики.

 

«Це означає, що ми рухаємося в правильному напрямку. Не йдеться про мене, йдеться про те, щоби працювали закони, щоби ніхто не дозволяв собі під тиском зверхників ці закони змінювати. Я дякую колегії суддів за обґрунтоване рішення (...) Я думаю над тим (про повернення у "Львівську політехніку", — ред.) Є дуже багато сил, які хотіли би, щоби я не повернулася в політехніку, а мені дуже подобається йти проти сил, яким я не подобаюся», — каже Ірина Фаріон.

 

Постанова апеляційного суду ще може бути оскаржена у Верховному Суді. Представник "Львівської політехніки" заявив, що очікує на повний текст рішення, а тоді будуть думати про наступні кроки.

 

Нагадаємо, 4 листопада вийшов ефір програми "Рандеву з Яніною Соколовою", де Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади.

 

Після цього Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець  звернувся до Нацполіції, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації.

 

9 листопада у Міністерстві освіти та науки України відреагували на скандал з Фаріон. І заявили, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць. При цьому додали, що рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш.

 

Як повідомляла «М», 15 листопада мовознавицю звільнили з Національного університету "Львівська політехніка".

 

12 лютого 2024 року Галицький районний суд Львова відмовив Ірині Фаріон у поновленні на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних наук Національного університету "Львівська політехніка".