У Німеччині поширюють фейк про мобілізацію українських біженців

17:14, 02.02.2024
У Німеччині поширюють фейк про мобілізацію українських біженців

Дивно було б вважати, що у Німеччині можуть вести облік громадян, які виходять на акції на підтримку України. (facebook.com/oleksii.makeiev)

Посол України у Німеччині Олексій Макеєв заявляє про розповсюдження фейкового  звернення від нібито посольства щодо збору даних про українських чоловіків мобілізаційного віку у ФРН.

 

Як інформує Україна молода, про це Олексій Макеєв написав у Facebook 2 лютого.

 

За його словами, у вигаданому листі, оформленому як звернення до МЗС Німеччини, нібито просять німецьку міграційну службу надати дані про повнолітніх чоловіків, які беруть участь у проукраїнських акціях у Німеччині, "для відправки до ТЦК та соціальної підтримки за місцем реєстрації громадян України".

 

"Хотів би я бути послом, який українською мовою з грифом "Термінове звернення!" розкидає по німецьких міністерствах доручення! Писав би, щоправда, без помилок та не перейменовував би німецькі відомства на власний розсуд. Ба більше, взяв би правильний бланк і замість рандомної послідовності цифр скористався б реєстраційним номером. Російське фейководство деталями, однак, не переймається. А їхня фабрика брехні – змістом", – прокоментував український дипломат.

 

 

Посол також вказав, що з тексту звернення виходить, ніби посольство просить дані взагалі всіх чоловіків, які бувають на акціях, а не лише громадян України. Крім того, додав посол, дивно було б вважати, що у демократичній Німеччині можуть вести облік громадян, які виходять на акції на підтримку України.

 

"Ну й про всяк випадок: ніякі такі відомості ми не збираємо та збирати не плануємо. Маємо важливіші завдання. А те, що росіяни бачать послідовне збільшення Німеччиною військової підтримки України й перелякано й неоковирно називають його "почастішанням акцій на підтримку армії України", все ж приємно", – додав Олексій Макеєв.

 

 
Як овідомляла "УМ", Федеральний канцлер Олаф Шольц нещодавно пообіцяв, що Німеччина надасть Україні військові товари на понад 7 млрд євро.