Тарас Кремінь розкритикував ДБР за російську під час затримання Гринкевича

11:26, 23.01.2024
Тарас Кремінь розкритикував ДБР за російську під час затримання Гринкевича

Бійці ДБР затримали Гринкевича-молодшого в Одесі і зверталися до нього мовою окупанта. (Фото: ДБР)

Зауваження представникам Державного бюро розслідувань зробив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь за російську мову під час затримання Романа Гринкевича.

 

Як інформує УМ, про це Тарас Кремінь повідомив у соцмережах.

 

Так, на оприлюднених відео під час затримання Гринкевича чутно, як працівники ДБР звертаються до підозрюваного недержавною мовою.

 

«На застосування недержавної мови представниками правоохоронних органів критикою спалахнули соцмережі. Громадяни гостро реагують на порушення своїх мовних прав та звертаються до мене з проханням втрутитися в ситуацію.

 

При виконанні службових обов’язків представники правоохоронних органів зобов’язані послуговуватись державною мовою. Сподіваюсь, що надалі таких інцидентів не буде», - наголосив мовний омбудсмен.

 

Він також нагадав, що відповідно до пунктів 7 та 8 статті 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», до осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків належать склад Національної поліції, правоохоронні та розвідувальні органи, посадові особи інших органів, яким присвоюються спеціальні звання; а також особи рядового, сержантського і старшинського складу Національної поліції, інших правоохоронних, розвідувальних органів, інших органів, яким присвоюються спеціальні звання.

 

 

Як повідомляла УМ, 22 січня правоохоронці затримали сина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича Романа.