Омбудсмен Лубінець обурений безміром представників ТЦК на вулицях

16:55, 17.01.2024
Омбудсмен Лубінець обурений безміром представників ТЦК на вулицях

Омбудсмен Дмитро Лубінець відправив до деяких ТЦК моніторингові перевірки. (facebook.com/dmytro.lubinets)

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець обурений численними фактами застосування працівниками ТЦК фізичної сили до громадян.

 

Омбудсмен наголошує, що працівники ТЦК та СП не мають права затримувати чоловіків та перевіряти в них документи.

 

Як інформує Україна молода, про це омбудсмен сказав у інтерв'ю NV, оприлюдненому в середу.

 

Він розповів, що громадяни України, які звертаються до офісу Уповноваженого ВР з прав людини, постійно порушують питання невідповідності мандатів ТЦК.

 

«Основне питання, яке порушують громадяни України, — це невідповідність мандатів ТЦК. Це коли вони вимагають документи для перевірки, забирають документи й фізично затримують громадян України. У них таких прав немає» ,- зазначив пан Лубінець.

 

Омбудсмен заявив, що його обурює, коли працівники ТЦК застосовують фізичну силу до громадян і везуть десь на мікроавтобусі, але він вважає, що такі випадки не є системними. По окремим випадкам його було проінформовано, що правоохоронцями відкриті кримінальне провадження.

 

«Але з такими випадками до нас теж звертаються. Все дуже просто. Я відкриваю провадження і направляю всі запити. А також до деяких ТЦК ми відправили моніторингові перевірки.

 

Потім я ставлю це питання на рівні керівництва, коли підтверджується інформація щодо зловживання правами працівниками ТЦК, щоб до них відкривалось дисциплінарне якесь провадження, і вище керівництво приймало рішення щодо покарання своїх підлеглих», - підсумував Лубінець.

 

Як повідомляла "УМ", мама двох малолітніх дітей Ярослава Горшкова просить допомогти з пошуком її чоловіка Микити Горшкова, зв’язок з яким обірвався після спілкування з представниками ТЦК та СП міста Хуст на Закарпатті. З цього приводу вона звернулася до Головнокомандувача ЗСУ Залужного та президента Зеленського.