Різдвяне богослужіння ПЦУ відбулося у Софійському соборі

10:19, 25.12.2023
Різдвяне богослужіння ПЦУ відбулося у Софійському соборі

ПЦУ в Софіївському соборі під час різдв"яного богослужіння. (Фото ПЦУ)

Епіфаній, Предстоятель Православної церкви України, провів Різдвяне богослужіння у Софійському соборі.

 

Як інформує УМ, трансляція літургії відбувається на YouTube-каналі ПЦУ.

 

Крім того, о 12 годині бла запланована Різдвяна свята меса Римсько-католицької церкви в Україні в храмі святого Олександра.

 

Цього року в Україні вперше офіційно святкують Різдво 25 грудня. Православна церква України та Українська греко-католицька церква 1 вересня, з початком церковного новоліття, перейшли на новоюліанський календар. Тож тепер більшість церковних дат відзначаються на 13 днів раніше.

 

Водночас у ПЦУ підкреслили, що перехід церков на новий календар є добровільним, і те, що певні парафії і монастирі залишаються на старому стилі, не має бути приводом для суперечок. Тому деякі українці ще відзначатимуть Різдво за юліанським календарем 7 січня. Цього календаря дотримуються Російська, Сербська, Грузинська та Єрусалимська православні церкви.

 

Новоюліанським же календарем користуються більшість православних церков, в тому числі Константинопольський патріархат.

 

Верховна Рада у липні ухвалила закон про зміну дат державних свят, згідно з яким 7 січня, коли відзначається Різдво за юліанським календарем, більше не є святковим і неробочим днем. Натомість офіційно встановлюється дата святкування Різдва 25 грудня.

 

Як повідомляла УМ, Епіфаній привітав українців із першим Різдвом за новоюліанським календарем.