Жоден рекрутинг не перекриє потреби мобілізації – Буданов

19:36, 17.12.2023
Жоден рекрутинг не перекриє потреби мобілізації – Буданов

Буданов вважає, що чисельність Сил оборони треба тримати постійно на рівні понад 1 мільйон осіб. (facebook.com/MinistryofDefence.UA)

Начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов переконаний, що жодна кампанія рекрутингу не задовольнить реальні потреби Сил оборони в людях.

 

Тому, на думку генерал-лейтенанта, відійти від мобілізації не вдасться.

 

Як інформує Україна молода, про це Буданов заявив під час дискусійної панелі “2024: виклики і перспективи”, яка проходила в рамках спільного проєкту LB.ua і EFI Group “Нова країна”.

 

«Для розуміння: сукупно Сили оборони України зараз - назву трошки умовну кількість, щоб ми не підійшли до держтаємниці - мільйон сто. Ніякий рекрутинг такі обсяги покрити не може. Виключно мобілізація.

 

Треба відкидати навіть думки, що від мобілізації можна відійти. Не можна. Мільйон сто не покриє ніякий рекрутинг. Це така ж проблема, як і з боєприпасами, бо обсяги – величезні», - заявив очільник Головного управління розвідки.

 

І додав, що оголошену чисельність Сил оборони треба тримати постійно на цьому рівні. За його словами, одним із головних питань щодо цього є мотивація громадян.

 

«З'являється наступне питання: люди, всі, хто хотіли, вони прийшли. Кого призивають? На жаль, відповіді гарної тут не буде. Якщо не знайти для них мотивацію, то скільки б людей - примусово, не примусово, якимось хитрощами або згідно з якимись нормами законодавства ми б не загнали (у армію - Ред.) - їхній ККД буде майже нульовий. Що, у принципі, і відбувається останнім часом, це теж треба визнавати відверто.

 

У нас немає стільки людей, охочих робити будь-що. Я вже не кажу про те, щоб воювати. А це ж поточне. Будуть втрати, і цю кількість треба тримати постійно», - констатує Буданов.

 

 

Він зазначив, що до війни військової служби зазвичай уникали зокрема й через невеликі зарплати. Але тепер, попри нормальне грошове забезпечення, матеріально-фінансова винагорода не є мотиваційним чинником долучатися до армії.

 

На його думку, є певні причини того, що люди не хочуть іти у Сили оборони.

 

"Зараз у Силах оборони платять гарні гроші. Тобто, мотиваційний чинник як матеріально-фінансова винагорода - точно вже не перший. І постає питання: чому так? Однієї відповіді я не знаю, і я впевнений, що її не існує. Це комплексна проблема", - вважає керівник військової розвідки.

 

Генерал каже, що для нього, як для військової людини, є очевидною певна прогалина:

 

«У нас більшість людей, на жаль, попри те, що кричать “Я — українець”, “Україна понад усе”, громадянами України себе так і не відчули. У них немає відчуття, що ворог захопив нашу територію і що в кожного з нас є священний обов'язок захищати цю країну. Тому й з'являються ці “львівські котли”, “польське воєводство” абощо», — каже Кирило Буданов

 

І продовжив: «Усі ніби вболівають за Україну, але й багато людей біжать, тікають. Це правда. Ці черги на кордонах… У звʼязку зі своєю діяльністю я вимушений часто їздити в різні місця, постійно перетинаю кордон, не рідко на автомобільному транспорті. Ці черги величезні. І сказати, що там тільки жінки і діти - це неправда. Усі це чудово знають. У багатьох людей немає відчуття, що це твоя війна. І це дуже глибинна проблема, яку гроші не розв’яжуть».

 

На його думку, потрібен правильний соціальний діалог й обґрунтування, а «просто словами це вже не вирішити», бо «за 30 років ми отримали велику прогалину в цьому».

 

«Має бути чесна розмова. Значна кількість людей виявилися неготовими відстоювати свою державу. І якщо це війна — то це війна, і не треба цього боятися», — резюмував пан керівник ГУР.

 

 

Як повідомляла «УМ», міністр оборони Рустем Умєров закликає місцеву владу ще більше сприяти мобілізаційній роботі в Україні.