Багатомільйонні оборудки: на Київщині продукти для військових продавали у магазинах та ресторанах

12:25, 27.11.2023
Багатомільйонні оборудки: на Київщині продукти для військових продавали у магазинах та ресторанах

На Київщині ДБР викрило посадовців військової частини на мільйонних оборудках з харчами для особового складу.

Посадовців однієї з військових частин Київської області на оборудках з харчами для їх особового складу на мільйони гривень викрили працівники Державного бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України.

 

Як інформує УМ, про це 27 листопада повідомили на сайті ДБР.

 

Махінації здійснювались в умовах воєнного стану.

 

До організованої групи входили військовослужбовці та працівники військової частини, які вступили у змову з приватними підприємцями і продавали у магазинах, ресторанах та на базарах частину продуктів, призначених для бійців.

 

Вони забирали щонайменше 30% продуктів зі складу, зменшуючи відповідно добові норми харчового забезпечення для військових.

 

"Залишок" продуктів використовувався й в іншій схемі. Представник військової частини у змові з приватним підприємством виписував "порожні" накладні на постачання продукції на мільйони гривень, яка фактично не поставлялась, а на папері обліковувались продукти, які не були видані солдатам перед їх продажем.

 

Через підробку зловмисником фінансових документів Міністерство оборони України було введене в оману та здійснювало повну оплату продуктів харчування. При цьому готівку зловмисники привласнювали.

 

На даний час отримані докази щодо привласнення щонайменше 5 млн грн.

 

Посадовцям військової частини та одному з комерсантів повідомили про підозру за статтями заволодіння майна шляхом зловживання службовим становищем та заволодіння військовим майном шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 ч. 4 ст. 410 Кримінального кодексу України).

 

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

 

Під час обшуків у фігурантів були вилучені значні суми готівки.

 

Процесуальне керівництво здійснює Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Центрального регіону.

 

Нещодавно зясувалося також, щопосадові особи однієї з військових частин у Чернігівській області відшкодували державі 1,7 млн грн із майже 39 млн грн збитків, виявлених під час аудиту.

 

Як повідомляла УМ, Харчування в ЗСУ: Шабунін розкритикував ексміністра Резнікова.