«Освітній» законопроєкт: МОН планує скоротити кількість ВНЗ в Україні

12:18, 22.11.2023
«Освітній» законопроєкт:  МОН планує скоротити кількість ВНЗ в Україні

МОН планує запровадити декілька кроків для посилення якості вищої освіти.

Провести оптимізацію числа вищих навчальних закладів планують у Міністерстві освіти України.

 

Як інформує УМ, про це було оголошено заступником міністра освіти та науки, Михайлом Вінницьким, в ході інтерв'ю на "Радіо Культура".

 

Вінницький зазначив, що система вищої освіти в країні є "роздутою", оскільки налічує понад 170 державних навчальних закладів, включаючи ті, що мають структурні підрозділи у різних регіонах.

 

"Крім того, є аспірантура, відкрита в інститутах Академії наук, які також розглядаються як окремі навчальні заклади. Це досить "роздута" система. І це лише державні установи, поряд з якими існує ще 85 приватних”, - наголосив Вінницький.

 

Міністерство освіти заявило про необхідність оптимізації мережі навчальних закладів, особливо з огляду на демографічну ситуацію. Наразі спостерігається тенденція зниження кількості студентів, які здобувають вищу освіту в Україні.

 

Вінницький також наголосив, що зменшення кількості вишів рекомендує Європейська комісія, яка стежить за виконанням Україною вимог для приєднання до Європейського Союзу.

 

"У нас немає можливості підтримувати таку кількість навчальних закладів. 15 років тому середня кількість студентів на один заклад становила 6,5 тисяч осіб, сьогодні – 3,5 тисячі. Ця тенденція продовжується. Європейська комісія пропонує розробити план дій. Ми вже запропонували законопроєкт "Про модернізацію мережі вищих навчальних закладів", - повідомив заступник голови Міносвіти.

 

Згідно із запропонованим законопроєктом, в Україні планується розділити навчальні заклади професійної вищої освіти (коледжі) та університети.

 

Щодо структурних підрозділів, то вони мають бути або об'єднані з іншими навчальними закладами, або стати самостійними вищими установами.

 

"У Європі немає поняття територіально відокремленого структурного підрозділу чи філії. Важко уявити, що, наприклад, у Гамбурзі є філія Мюнхенського університету, а Марселі – Паризького. Нам потрібно їх розділити”, - додав Вінницький.

 

Він також зазначив, що до кінця 2023 року в Україні планується створити щонайменше 6 об'єднаних навчальних закладів у різних регіонах країни.

 

Як повідомляла УМ, в Україні забагато викладачів вишів – МОН.