Трагедія в 128-ї ОГШБр: військових попереджали про ворожий БПЛА

17:44, 14.11.2023
Трагедія в 128-ї ОГШБр: військових попереджали про ворожий БПЛА

Головна інспекція МОУ доповіла про результати перевірки обставин ракетного удару по 128 ОГШБр. (Фото з відкритих джерел)

Про результати перевірки обставин ракетного удару росії по 128-ій ОГШБр у Запорізькій області 3 листопада, внаслідок якого загинули 19 бійців, розповів міністр оборони України Рустем Умєров.

 

Як інформує УМ, про це 14 листопада повідомив очільник Міноборони Рустем Умєров у Фейсбуці.

 

"Головна інспекція МОУ доповіла мені про результати перевірки обставин ракетного удару по 128 ОГШБр. Зараз ми знаємо похвилинно, що і як відбулось. Розібралися, що призвело до трагедії і як її можна було уникнути.

 

Так – там справді зібрали бійців у дворі будинку, щоб нагородити. Було проігноровано всі правила маскування. Поруч припаркували більше десяти автомобілів. 

 

В цей час у небі був російський безпілотник-розвідник. Його зафіксували. Повітряну тривогу оголосили по всій області. Військових попередили про сектор, в якому працює ворожий БПЛА. Як тільки зафіксували ракетний пуск, поширили сигнал "ракетна небезпека". На місці нагородження, жодних централізованих безпекових заходів вжито не було.

 

Слідство у цій справі триває. Зокрема його веде ДБР. Усі, хто винен в цій трагедії, понесуть передбачене законом покарання", - написав Умєров.

 

Він також повідомив, що доручив Генеральному штабу перевірити виконання безпекових протоколів у підрозділах.

 

"Звертаюся до всіх командирів, які відповідальні за безпеку воїнів: зневага до базових заходів безпеки неприпустима", - резюмував міністр.

 

Нагадаємо, що росія вдарила по скупченню військових128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади у прифронтовому селі Запорізької області о 10 ранку 3 листопада. Повідомлялося, що може йтися про загибель понад 20 бійців. Військових, імовірно, зібрали в одному місці, щоб нагородити на честь Дня артилерії.

 

Міністр оборони Рустем Умєров увечері 4 листопада доручив Головній інспекції Міністерства оборони провести повну перевіркуза фактом цієї трагедії.

 

У Закарпатській області оголосили триденну жалобу через масову загибель бійців 128 бригади, по яких влучила росія ймовірно під час святкового нагородження.

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що трагедії з масовою загибеллю воїнів 128-ї гірсько-штурмової бригади у Запорізькій області можна було уникнути.