ДБР розслідує обставини трагічної загибелі військових 128-х бригади під Запоріжжям

15:23, 06.11.2023
ДБР розслідує обставини трагічної загибелі військових 128-х бригади під Запоріжжям

У слідчих найбільше питань до комбрига Дмитра Лисюка, який наказав шикуватися у прифронтовому селі. (facebook.com/brigade128)

Працівники ДБР розслідують обставини трагічної загибелі військових 128-ї Закарпатської бригади та мирних жителів внаслідок ракетного удару по населеному пункту на Запоріжжі.

 

Наразі зареєстровано кримінальне провадження за фактом загибелі військових та мирних жителів під час обстрілу села Зарічне Запорізького району.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ДБР у понеділок.

 

Зазначається, що ініційовано службове розслідування дій військових посадових осіб, які організували захід до дня Ракетних військ і артилерії поблизу лінії фронту.

 

Кримінальне провадження розпочато за ч. 4 ст. 425 КК України (недбале ставлення військової службової особи до служби). Процесуальне керівництво здійснює САП у сфері оборони Східного регіону.

 

Поки що працівники ДБР проводять слідчі дії, встановлюючи деталі обставин, які призвели до трагедії. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено близько 30 будинків та господарчих споруд, розташованих поруч з місцем удару.

 

«Розслідування обставин справи та притягнення до відповідальності причетних наразі є одним з пріоритетних завдань ДБР», - йдеться у повідомленні.

 

Водночас, як повідомляє hromadske з посиланням на анонімних співбесідників у 128-й окремій гірсько-штурмовій бригаді, комбриг Дмитро Лисюк запізнився на захід до Дня ракетних військ і артилерії, який організували поблизу лінії фронту.

 

Військовослужбовці чекали комбрига понад пів години, а тоді стався приліт, унаслідок якого є загиблі та поранені.

 

Одне з джерел видання зазначає, що спершу нагородження запланували на 9 годину ранку, але перенесли на 9:30. У цей час військові вже були вишикувані й чекали на командира. Близько 10:10 стався російський удар.

Комбриг Лисюк прибув буквально через 2 хвилини після прильоту.

 

Джерело hromadske відзначило, що росіяни стежили за бійцями з дрона, коригуючи ракетний удар. Однак окупанти помилилися і влучили в будівлю позаду військових, ближче до дороги.

 

"І виходить, усі ті, хто стояли ближче до дороги, вони всі 200-ті (загинули — ред.). А особовий склад, який конкретно мав нагороджуватися (командири гармат, навідники, артилеристи), їх трохи прикрила стіна будинку, в який влучив "Іскандер". За рахунок цього жертв трохи менше", — стверджує один зі співрозмовників видання.

 

Водночас багато військових зазнали поранень від уламків, додає джерело.

 

Як повідомляла «УМ», міністр оборони Рустем Умєров доручив Головній інспекції МО провести повну перевірку за фактом цієї трагедії.

 

Президент Зеленський заявив, що трагедії з масовою загибеллю воїнів 128-ї гірсько-штурмової бригади у Запорізькій області можна було уникнути.

 

Наразі триває розслідування, яке має дати рідним загиблих воїнів і суспільству чесні відповіді, як сталася трагедія та чиї розпорядження були неправильними.

 

6 листопада 128-ма Закарпатська бригада підтвердила загибель 19 військових від удару росіян під час урочистостей неподалік від лінії фронту 3 листопада.