Командир 128-ї бригади має судимість за контрабанду цигарок

11:51, 06.11.2023
Командир 128-ї бригади має судимість за контрабанду цигарок

Нещодавно комбрига Лисюка оштрафували за контрабанду цигарок із «ЛНР». (Фото: 368.media)

Полковник Дмитро Лисюк, командир 128-ї бригади ЗСУ, який наказав провести шикування з нагоди Дня ракетних військ і артилерії, що призвело до 28 загиблих та півсотні поранених бійців, має судимість за контрабанду цигарок.

 

Як інформує УМ, про це стало відомо з вироку за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 204 повідомляє 368.media.  

 

У 2019 році Дмитро Сергійович Лисюк, на той час – підполковник, командир 8-го окремого батальйону 10 окремої гірсько-штурмової бригади, був засуджений до штрафу в розмірі 119 тис. гривень за, як сказано у вироку суду, незаконне переміщення та продаж контрабандних сигарет із самопроголошеної «Луганської народної республіки».

 

Згідно з фабулою кримінального провадження, до підполковника Лисюка в листопаді 2018 року звернувся мешканець Краматорська Олександр Куєвда, який запропонував зайнятися торгівлею тютюновими виробами, що будуть переміщатися з непідконтрольною території Луганській області. При цьому підакцизний товар необхідно було забирати в попередньо обумовленому місці біля річки Сіверський Донець поруч з населеним пунктом Трьохізбенка Луганської області, де особовий склад 8-го окремого гірсько-штурмового батальйону, яким командував підполковник Лисюк, виконував бойові завдання.

 

Погодившись на цю пропозицію, підполковник Лисюк наприкінці грудня 2018 року забрав у лісопосадці в районі річки Сіверський Донець і транспортував на військовому вантажному автомобілі 290 ящиків сигарет марки Marlboro Re», які сховав у покинутому будинку в сусідньому селищі Боброве.

 

28-29 грудня 2018 року Лисюк перевіз ящики з сигаретами в Соледар (Донецька область) і продав невстановленим особам.

 

У січні 2019 року Лисюк забрав у схованці ще 150 ящиків  з контрабандними сигаретами.

 

17 січня під час отримання 2,3 тис. доларів як частини грошей за продані сигарети Лисюк зі спільником були затримані правоохоронцями в кафе в Сєвєродонецьку (Луганська область).

 

При цьому, як зазначено в матеріалах справи, з 17 грудня 2018 року контррозвідка СБУ стежила за діями злочинців, оскільки Куєвда раніше домовився про хабарі для співробітника контррозвідки за безперешкодне проходження блок-постів вантажівками з контрабандою.

 

Затриманим спільникам було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 204  КК(незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут і транспортування з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

 

 

Комбат Лисюк уникнув арешту і був відпущений на поруки, а його спільник вийшов з-під варти під заставу в 286 тис. гривень. 30 липня 2019 року обидва підозрюваних визнали свою провину й уклали угоду з прокурором. У підсумку, Куєвда був засуджений до штрафу 161,5 тис. гривень, а комбат Лисюк – до штрафу 119 тис. гривень.

 

І ось, після всього цього, Дмитро Лисюк був підвищений у званні та призначений командувати бригадою.

 

Як повідомляла УМ, Умєров доручив перевірити причини трагедії 128-ї бригади на Запоріжжі.