Військовим ЗСУ та ветеранам довіряють 94% українців

16:30, 21.09.2023
Військовим ЗСУ та ветеранам довіряють 94% українців

Майже всі українці довіряють Збройним силам України (facebook.com/GeneralStaff.ua)

94% українців вірять військовим та ветеранам війни проти Росії, що свідчить про високий рівень довіри до цих груп населення. 

 

Як повідомляла Україна молода, про це стало відомо із загальнонаціонального опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» з ініціативи "Українського ветеранського фонду" Міністерства у справах ветеранів 5-7 вересня.

 

«У суспільстві надалі фіксуються найвищі показники довіри до військових: 94% довіряють військовим ЗСУ, 94% – ветеранам нинішньої війни та 93% – ветеранам АТО (ООС) 2014-2021 рр. Незалежно від регіону та віку абсолютна більшість довіряють цим категоріям населення», – йдеться в повідомленні.

 

49% опитаних зазначили, що серед їхніх близьких та рідних є ті, хто брав участь у воєнних діях на території України, з 2014 по 2021 роки. 65% мають серед близьких тих, хто воював чи воює на фронті, починаючи з 24 лютого 2022 року. У порівнянні із попередніми опитуваннями зростає кількість тих, чиї близькі наразі воюють на фронті.  

 

Крім того, за результатами дослідження, з початку 2023 року зростає кількість тих, хто асоціює ветеранів війни з людьми молодого віку: у січні таких було 21%, у вересні – 26%. 

 

Також, як повідомляє "Рейтинг", помітний ріст і у асоціації поняття "ветеран війни" із людиною з інвалідністю: у січні таких було 29%, у вересні – вже 47%. 

 

Водночас 53% опитаних уявляють ветеранів як осіб середнього віку. Також респонденти не бачать гендерної різниці у понятті "ветеран" – абсолютна більшість (80%) переконані, що такими можуть бути представники обох статей. Водночас за 9 місяців зросла частка тих, хто асоціює ветеранів тільки із чоловіками (з 13% до 20%). 

 

Опитування проведене серед населення України віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. 

Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. 

 

Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3.1%. 
 

Як повідомляла УМ, 94% опитаних пишаються своїм українським громадянством.