Чонгарська справа: військових можуть зробити «цапами відбувайлами»

12:01, 21.09.2023
Чонгарська справа: військових можуть зробити «цапами відбувайлами»

В ОП стверджують, що команду про підрив мостів на Півдні мав давати не Зеленський. (Фото: ВВС)

Розслідування щодо окупації Півдня чинить тиск на військове командування – про це заявили у Генштабі.

 

Як інформує УМ, про це пише BBC.

 

За даними журналістів, у військових колах побоюються, що їх хочуть "призначити" винними в окупації Півдня для швидкого задоволення запиту суспільства.

 

"Адже, за їхніми словами, в цьому питанні, окрім дослідження подій початку війни, не менш важливим є дослідження подій, які відбувалися до самого вторгнення. Зокрема, як в цілому країна готувалася до війни, які рішення влада ухвалювала і не ухвалювала в цьому напрямку та що робила, щоб максимально посилити армію і підготувати її до оборони", - зазначають автори матеріалу.

 

Генерал-майор Андрій Соколов, який під час повномасштабного вторгнення командував управлінням військ "Південь" заявив, що замість чотирьох бригад, які за планом мали закривати кримський напрямок, в нього було лише півтори.

 

"Військ для закриття усієї країни від Білорусі до Криму катастрофічно не вистачало. Тож, як вважає генерал, до війни в країні мали оголосити мобілізацію, або в інший спосіб стрімко збільшити чисельність армії", - зазначили у BBC.

 

 

Джерела видання у Генштабі кажуть ще й про те, що це розслідування чинить певний тиск на військове командування. В Офісі Президента неофіційно пояснили, що це ніякий не тиск, просто суспільство хоче знати відповіді на питання, хто ж винен.

 

"Ми знаємо, є така справа, там фігурують військові. Треба з’ясувати, чому мости не були підірвані, а росіяни змогли так швидко зайти і окупувати Херсонщину. ... Є статут ЗСУ, військові мали діяти за цим статутом. Не президент має давати команду "Підривайте мости!", військові мали це зробити, виходячи з тієї обстановки, яка була на місці. Слідство має розібратися", - додало джерело в ОП.

 

Як повідомляла УМ, Здача півдня України: злочинна недбалість чи державна зрада.