Обмежена придатність в армії та механізм повернення депортованих дітей – пропозиції омбудсмана

12:24, 11.09.2023
Обмежена придатність в армії та механізм повернення депортованих дітей – пропозиції омбудсмана

Під час відвідання українським омбудсманом засідання Ялтинської європейської стратегії. (Фото: Телеграм Омбудсман Лубінець Дмитро)

Термін “обмежено придатний” до військової служби в Україні можуть прибрати. Таким чином будуть розподіляти всіх громадян на придатних і не придатних.

 

Із такою ідеєю виступив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на засіданні Ради національної безпеки та оборони.

 

Як інформує УМ, про це він повідомив в ефірі телемарафону.

 

Рішення таке, що потрібно прибрати це “обмежено придатний”. Громадянин має бути або придатний до виконання військової служби або не придатний. Якщо в силу свого здоров’я людина не придатна до виконання бойових задач з автоматом в руках прямо на передовій і в нього є, наприклад, проблеми з хребтом. Але він може бути в штабі або в складі ракетних військ, може займатись IT військовим напрямком. Тобто все це треба врегулювати”.

 

За його даними, в Україні трапляються абсурдні ситуації, коли здорові чоловіки потрапляють в категорію “непридатних”, а  людей з очевидними і довготривалими проблемами зі здоров’ям відносять до категорії “обмежено придатні”.

 

“Таким чином потрібно показати громадянину, що якщо він придатний, але в нього є проблеми зі здоров’ям, то він придатний для проходження служби в таких-то військах, які, наприклад, не пов’язані з передовою”.

 

Дмитро Лубінець переконаний, що це має бути прозорий та максимально цифровізований для громадян та лікарів процес

 

Також уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час  Ялтинської європейської стратегії розповів, що розроблено механізм повернення депортованих з окупованих територій українських дітей.

 

Механізм повернення депортованих дітей Лубінець оприлюднив у Telegram.

 

За словами Омбудсмана, механізм повернення дітей має кілька ключових етапів:

 

Розробка механізму отримання списків дітей;

Верифікація та оновлення даних;

Документування фактів злочинів та виявлення нових обставин;

Психологічна реабілітація дітей після повернення;

Створення спеціального центру для реабілітації;

Відкриття гуманітарних коридорів.

 

Нагадаємо, що в липні офісу омбудсмена вдалося повернути з окупації на підконтрольну Україні територію двох дівчат, 5-ти і 12-ти років.

 

Як повідомляла УМ, Україна повернула додому 9 дітей.