Папа назвав росіян «нащадками великої культури і людяності» – УГКЦ обурилася

10:53, 29.08.2023
Папа назвав росіян «нащадками великої культури і людяності» – УГКЦ обурилася

Очільник УГКЦ Блаженніший Святослав заявив, що висловлювання Папи Франциска про "велику Росію Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії - великої, просвіченої, країни великої культури та великої гуманності" - найгірший приклад імперіалізму та крайнього росі (Фото: Andrew Medichini)

Під час «турне» до росії Папа Римський сказав: "Ніколи не забувайте про спадщину. Ви — нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви — нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам — дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами".

 

Як інформує УМ, це Франциск сказав під час виступу  перед учасниками Х Всеросійського дня католицької молоді в Санкт-Петербурзі 25 серпня.

 

Блаженніший Святослав зазначив, що дізнався про слова Папи "із великим болем і занепокоєнням". "Ми сподіваємося, що ці слова Святішого Отця були сказані спонтанно, без жодних спроб історичних оцінок, а тим паче підтримки імперіалістичних амбіцій Росії. Однак розділяємо великий біль, спричинений ними не лише серед єпископату, духовенства, монашества та вірних нашої Церкви, а й інших конфесій і релігійних організацій. Водночас усвідомлюємо і те глибоке розчарування в суспільстві, яке вони спричинили", — написав Блаженніший Святослав, передає сайт УГКЦ.

 

Він додав, що слова про "велику Росію Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, просвіченої, країни великої культури та великої гуманності" — найгірший приклад імперіалізму та крайнього російського націоналізму.

 

"Існує небезпека, що ці слова можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні — війни, яка щодня приносить смерть і руйнування для нашого народу. Приклади, наведені Святішим Отцем, насправді суперечать його науці про мир, адже він завжди засуджував будь-яку форму вияву імперіалізму в сучасному світі та попереджав про небезпеку крайнього націоналізму, наголошуючи, що саме він є причиною "третьої світової війни по частинах". Як Церква, ми хочемо заявити, що в контексті агресії Росії проти України подібні висловлювання надихають неоколоніальні амбіції країни-агресора, хоча мали б категорично засуджувати такий спосіб "бути росіянами", — наголосив очільник церкви.

 

Він запропонував, щоби з метою уникнення будь-яких маніпуляцій щодо намірів, контексту та висловлювань, присвоєних Святішому Отцеві, надати від Святого Престолу пояснення цієї ситуації.

 

У МЗС України дорікнули, що Папа Франциск просуває наративи про "великодержавність РФ". Так, речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко наголосив, що саме такою пропагандою "духовними скрепами" і "потребою" в порятунку "великої Матінки Росії" Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотен українських міст і сіл.

 

Речник також зазначив, що великодержавні ідеї Росії не мали б звучати від Папи Римського. "Дуже прикро, що російські великодержавні ідеї, які, власне, і є причиною хронічної агресивності Росії, свідомо або несвідомо, звучать з вуст Папи Римського, місія якого, в нашому розумінні, як раз полягає в тому, аби відкрити очі російської молоді на руйнівний курс нинішнього російського керівництва", — додав Ніколенко.

 

Як повідомляла УМ, Не припиняйте молитися за мир в Україні - Папа Франциск.