У Білгород-Дністровському організували масштабну «демобілізацію» для ухилянтів з усієї України, фото

00:55, 02.08.2023
У Білгород-Дністровському організували масштабну «демобілізацію» для ухилянтів з усієї України, фото

Слідчі в гостях у корумпованого Білгород-Дністровського РТЦК та СП. (Фото СБУ, Нацполіції та Офісу генпрокурора)

Правоохоронці з Нацполіції, СБУ та прокуратури викрили та припинили масштабну «схему» видачі довідок ВЛК про непридатність до військової служби, а відтак, і зняття з військового обліку.

 

Ухилянти з багатьох областей України зверталися саме до таких «фахівців» з районного ТЦК та ЦП у місті Білгород-Дністровський на Одещині.

 

Ціна питання: від 7 до 10 тисяч доларів залежно від платоспроможності клієнта. Після чого він виїжджав за кордон.

 

Як інформує Україна молода, про викриту масштабну оборудку повідомляють Нацполіція, СБУ та Офіс генпрокурора.

 

Вражає, що в ході документування злочинної діяльності працівників ТЦК та СП (які донедавна підпорядковувалися нині арештованому ексвійськкому та мільйонеру Євгену Борисову) одночасно було проведено майже 100 обшуків на території Києва, Київської, Полтавської, Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Львівської, Одеської, Житомирської, Івано-Франківської та Черкаської областей.

 

 

«Правоохоронці встановили, що службові особи Білгород-Дністровського РТЦК та СП, діючи спільно з членами військово-лікарської комісії, за посередництва сторонніх осіб, за грошову винагороду налагодили схему видачі довідок про визнання особи непридатною до військової служби за станом здоров’я та виключення її з військового обліку», - йдеться у повідомленні Нацполіції.

 

Для пошуку клієнтів посадовці організували розгалужену мережу «посередників», які діяла в різних областях України, додають в СБУ.

 

 

Вартість таких "послуг" становила від 7 до 10 тисяч доларів. Сума залежала від платіжної спроможності ухилянта, місця його проживання і терміновості виїзду, зазначають у спецслужбі.

 

«Клієнти» протягом 1-2 днів ставали на облік в Білгород-Дністровському РТЦК та СП, проходили військово-лікарську комісію та за її результатами визнавалися непридатними до військової служби і виключені з військового обліку за станом здоров’я.

 

Правоохоронці встановили, що ухилянти на час проходження ВЛК навіть не прибували до Білгород-Дністровського, водночас в подальшому використовували отримані документи для виїзду за кордон.

 

Після оформлення фіктивних документів фігуранти надавали ухилянтам ще й "маршрут" втечі за кордон, який пролягав через міжнародний пункт пропуску "Старокозаче" в Одеській області.

 

 

Також слідством встановлено, що для прикриття своєї злочинної діяльності службові особи Білгород-Дністровського РТЦК та СП знищили частину службових документів, зокрема й особових справ, облікових карток та медичної документації осіб, непридатних до військової служби за станом здоров’я.

 

Попри те, що згідно з наказом Міністерства оборони України така документація має зберігатися мінімум 5 років, а зменшення такого терміну заборонено.

 

За результатами обшуків в столиці та 10 областях правоохоронці задокументували 14 осіб, які намагалися скористатися «послугою» – придбали повний пакет фальшивих «документів» і збиралися втекти за межі України. А також виявили та вилучили документацію та інші речові докази.

 

 

Крім того,  під час проведення обшуків за місцем проживання та в транспортних засобах, якими користуються "ухилянти", знайшли 13 довідок військово-лікарської комісії щодо виключення їх з військового обліку за станом здоров’я та 15 тимчасових посвідчень військовозобов’язаного.

 

Під час майже 100 обшуків за місцями роботи і проживання учасників «схеми» вилучено комп’ютерну техніку і документи з доказами злочинної діяльності.

 

 

Також виявлено великі суми готівки в різній валюті, яка була отримана злочинним шляхом.

 

Для встановлення всіх обставин злочину та кола причетних осіб триває досудове розслідування за ч.3 ст.332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, ч.3 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

 

Фігурантам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

 

 

Як повідомляла «УМ», днями правоохоронці виявили та заблокували чергову корупційну схему ухилення від призову за участю службовця районного ТЦК та СП у Львівській області. Затриманий інспектор військкомату за 2 тисяч доларів допомагав чоловікам призовного віку уникнути мобілізації.