Кремінь наклав штраф на вчительку з Дніпра за російську на уроці

14:16, 04.07.2023
Кремінь наклав штраф на вчительку з Дніпра за російську на уроці

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь наклав штраф на вчительку з Дніпра, яка говорила на уроці російською.

В одній зі шкіл Дніпра вчителька математики отримала 3,4 тис. грн штрафу за використання російської мови під час онлайн-уроку.

 

Як інформує УМ, про це 4 липня повідомило «Радіо Свобода» з посиланням на мовного омбудсмена Тараса Креміня, який ухвалив відповідне рішення.

 

Кремінь розповів, що за результатами перевірки було підтверджено факт порушення вчителькою мовного законодавства. Жінка вже сплатила 3 400 грн штрафу.

 

"Сподіваюся, що цей випадок стане черговим нагадуванням громадянам України, які здійснюють професійні функції в різних сферах, зокрема освіті, торгівлі, транспорті, про те, що необхідно обов’язково дотримуватися мовного закону. Я як Уповноважений із захисту державної мови завжди стоятиму на боці мовних прав громадян України, які в умовах війни вимагають шанобливого ставлення до себе й до своїх мовних прав", – заявив уповноважений.

 

Інцидент, про який йде мова, стався в Дніпрі в квітні цього року. За словами матері однієї з учениць школи, вчителька користувалася російською під час уроку. Жінка зробила викладачці зауваження, після чого її дитину почали цькувати однокласники. Саму матір видалили з батьківського чату. Вона поскаржилася на ситуацію директору школи і в декілька інстанцій, однак, за її словами, відповідні заходи в освітньому закладі провели формально.

 

В адміністрації закладу повідомили, що ситуацію з’ясували і факт цькування дитини не підтвердився. Директорка школи й вчителька отримали догани за недотримання мовного законодавства.

 

Нагадаємо, що в травні цього року ректор Національної академії прикладних мистецтв у Києві Олександр Лубянський потрапив у мовний скандал - одна зі студенток не захотіла, щоб з нею розмовляли російською мовою, однак викладача це обурило. У підсумку він порадив дівчині забрати документи з ВНЗ, що та в результаті й зробила.

 

Також нещодавно мобільний оператор "Київстар" звинуватили у використанні в його ТБ-сервісі російськомовного контенту, орієнтованого на дитячу аудиторію. У компанії натомість відповіли, що не мають якісного українського перекладу для мультфільмів, але працюють над вирішенням проблеми.

 

А в червні в Одесі стався ще один мовний скандал: відвідувачка супермаркету облаяла касира, бо він до неї звернувся українською мовою. Вона кричала, що Україна має бути в складі росії.

 

Як повідомляла УМ, Кремінь узяв скандал на контроль: в Ірпені професорка відмовилася проводити лекцію українською.