Вбивство Гандзюк: Феміда нарешті оголосила вирок у справі

13:08, 26.06.2023
Вбивство Гандзюк: Феміда нарешті оголосила вирок у справі

Суд погодився з доводами та позицією прокурорів та призначив Манеру і Левіну покарання у виді 10 років увʼязнення. (Фото Офісу генпрокурора)

Дніпровський районний суд Києва сьогодні, 26 червня, оголосив вирок у справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк.

 

Підозрювані Владислав Мангер та Олексій Левін, суд над якими тривав понад три роки, отримали по 10 років позбавлення волі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс Генпрокурора.

 

"За публічного обвинувачення Офісу Генпрокурора колишніх голову та помічника депутата Херсонської обласної ради визнано винними у замовленні та організації вчинення за попередньою змовою групою осіб умисного тяжкого тілесного ушкодження у спосіб, що має характер особливого мучення та спричинив смерть потерпілої Катерини Гандзюк", - йдеться у повідомленні. 
 
Суд погодився з доводами та позицією прокурорів та призначив їм покарання у виді 10 років увʼязнення. А також стягнути на користь потерпілих по 5 млн грн моральної шкоди кожному - батькам та чоловікові Катерини (загалом 15 млн грн)..
 

Мангера визнали винним у замовлення нападу, а Левіна – в організації. 

 

 

Зазначимо, що суд над Владиславом Мангером та Олексієм Левіним тривав понад три роки.

 

 

Нагадаємо, громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За 3 місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки понад 30% тіла. 6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено.

 

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Мангер та Ігор Павловський – колишній помічник народного депутата Миколи Паламарчука. Павловський уклав угоду зі слідством і дав свідчення у справі щодо ймовірних замовника та організатора злочину Мангера та Левіна.

 

16 жовтня торік Приморський райсуд Одеси виніс йому вирок. Павловського визнали винним у приховуванні злочину. Присудили два роки позбавлення волі, звільнивши від відбування покарання з іспитовим строком один рік. Перед нападом Левіна і Мангера Гандзюк звинуватила у причетності до підпалу Олешківського лісу задля безперешкодного списання та розпилу.

 

Раніше засуджений за вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк Микита Грабчук розповів, що погодився напасти на жінку на прохання свого колишнього командира Сергі Торбіна. За словами Грабчука, йому сказали, що Гандзюк має проросійські погляди, тому її треба «провчити» – завдати тілесні ушкодження, щоб жінка втратила працездатність.

 

Як повідомляла УМ, на одному із судових засідань  у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк Дніпровський районний суд Києва залишив під вартою ще на два місяці підозрюваних Владислава Мангера та Олексія Левіна