День захисників і захисниць: ПЦУ просить владу перенести державне свято на 1 жовтня

14:04, 25.05.2023
День захисників і захисниць: ПЦУ просить владу перенести державне свято на 1 жовтня

Архієреї ПЦУ на Соборі в Лаврі. Ліворуч - митрополит Олександр (Драбинко). (pomisna.info)

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко) повідомив про те, що Православна церква України проситиме державні органи перенести свято, яке нині відзначається 14 жовтня, на 1 жовтня.

 

Нині держава 14 жовтня відзначає День захисників і захисниць України, це офіційний вихідний.

 

Як інформує Україна молода, про це митрополит Олександр сказав у інтервʼю Радіо Свобода.

 

«Моя була ініціатива звернутися до органів державної влади відповідних, у чиїй компетенції це перебуває, про врегулювання цього питання, згідно з церковним календарем за новим стилем, як ми його називаємо, відповідно тих свят, які до нього прив’язані.

 

А це Покрова і День Державності. Фактично це тільки два свята, які ми відзначаємо спільно з державою, які збігаються з церковними святами, державні дати. А Різдво 25 грудня – воно і так уже було оголошене державою вихідним днем», – відзначив митрополит Переяславський і Вишневський.

 

Зауважимо, що День захисників і захисниць України історично повʼязаний з церковним днем Покрови пресвятої Богородиці, який за схваленим ПЦУ новоюліанським календарем припадатиме на 1  жовтня, а не на 14 жовтня як раніше.

 

Тоді як День Української Державності – державне свято (не вихідний день), яке відзначається щороку 28 липня, в День хрещення Київської Русі-України.

 

Як повідомляла «УМ», Архієрейський собор Помісної церкви, проголосував за перехід Православної церкви України (ПЦУ) на новий церковний календар для нерухомих свят вже з 1 вересня.

 

Це означає, що з цього року ПЦУ офіційно відзначатиме Різдво 25 грудня за григоріанським (новоюліанським) календарем, а не 7 січня. Покрову будуть відзначати 1 жовтня (а не 14-го), Водохреще – 6 січня (а не 19-го), а День Святого Миколая – 6 грудня.

 

Але це стосується лише нерухомих свят. Тоді як святкування рухомого Великодня і прив'язаних до нього подій залишиться без змін. Трійцю святкуватимуть на 50-й день після Великодня.

 

До речі, митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявляє, що на сьогодні ПЦУ  складається з 45 єпархій, які в Україні об’єднують близько 8500 громад і понад 80 чоловічих та жіночих монастирів.

 

За його даними, відбувається зростання кількості парафій ПЦУ: лише за минулий рік приблизно на 900 громад.