Митрополит Лонгин з Буковини підозрюється у розпалюванні ворожнечі

17:37, 22.05.2023
Митрополит Лонгин з Буковини підозрюється у розпалюванні ворожнечі

Черговий клірик МП отримав підозру у розпалюванні ворожнечі (Фото з відкритих джерел)

Правоохоронці викрили настоятеля Свято-Вознесенського чоловічого монастиря Чернівецько-Буковинської Єпархії УПЦ МП, який розпалював міжрелігійну ворожнечу, називаючи ПЦУ «сатанинською» церквою та ображав вірян.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють пресслужби СБУ, НПУ Чернівецької обласної прокуратури.

 

Йдеться про митрополита Ло́нгина (в миру Михайло Жар).

 

За даними правоохоронців, упродовж грудня 2022 року під час літургій церковник зневажливо висловлювався щодо Православної Церкви України, називаючи її "церквою антихриста" і "сатанинською".

 

Тим самим він ображав релігійні почуття вірян і провокував загострення внутрішньої обстановки в регіоні. Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинної діяльності клірика.

 

Священнику повідомлено про підозру в порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

 

Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

 

У березні стало відомо, що помічника настоятеля Свято-Вознесенського чоловічого монастиря Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП викрили на незаконному переправленні військовозобов’язаних через держкордон.

 

Як повідомляла УМ, районний  суд у місті Кропивницький вперше в історії сучасної Україні виніс вирок високопоставленому клірику УПЦ МП, колишньому керівнику Кіровоградської єпархії митрополиту Іосафу.