Редакцію видання «Думська» в Одесі обшукали слідчі поліції та СБУ, відео

15:22, 10.05.2023
Редакцію видання «Думська» в Одесі обшукали слідчі поліції та СБУ, відео

У редакції видання «Думська» переконані, що причиною обшуку може бути політичне тло. (dumskaya.net)

Слідчі Нацполіції та СБУ провели санкціоновані судом обшуки в редакції видання «Думська» в Одесі в середу, 10 травня. Журналістів зранку не пускали на робоче місце.

 

Після 13.00 слідчі дії було завершено, слідчі не вилучали техніку редакції.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання «Думська», а також Нацполіція у середу.

 

«Ми заявляємо рішучий протест таким діям правоохоронців, вважаємо, що відбувається перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ст. 171 Кримінального кодексу), зазіхання на свободу слова та демократію в Україні.

 

Наша країна зараз відбиває повномасштабне вторгнення нацистської Росії. Бойові дії ведуться не лише на полях битв, а й в інформаційному просторі. Сильні та незалежні ЗМІ – одна з переваг України, що дозволяє їй ефективно протидіяти ворожій бойовій пропаганді та розповідати усьому світу про воєнні злочини росіян.

 

Тиск на вільну пресу не сприяє наближенню перемоги і на руку нашому супротивникові», – наголосили у виданні одразу після блокування редакції.

 

 

Тоді як у Нацполіції, у свою чергу, зазначили, що слідчі не вилучали техніку редакції та жодним чином не перешкоджали роботі медіа.

 

За даними поліції, обшук проводиться в рамках кримінального провадження, розпочатого за дванадцятьма статтями Кримінального кодексу України (!), серед яких ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ч. 3 ст. 28 (Вчинення кримінального правопорушення групою осіб), ч. 3 ст. 358 (Підробка документів) та інші.

 

 

Тим не менше у «Думській» переконані, що причиною обшуку може бути політичне тло.

 

«Для нас все очевидно — це чергова спроба "Слуг народу" припинити будь-яку критику на свою адресу. ... Також ми активно висвітлювали останні атаки обласної влади на волонтерські центри та ганебну ситуацію, коли заступником голови Одеської облради залишається представник ОПЗЖ Шкарівський. Зв'язок, як нам здається, очевидний», - йдеться у офіційній заяві редакції

 

Головний редактор видання "Думська" Олег Константинов у коментарі Суспільному наголосив:

 

«Ми не чиновники, не посадові особи, не займаємося бізнесом. Тобто я не розумію, що вони шукають і бачу тут лише перешкоджання законній діяльності журналістів. ... І ми пов'язуємо це, на сам перед, з серією публікацій: останні тижні ми видали кілька розслідувань щодо корупції в керівництві обласної ради, в керівництві ОВА».

 

Після обшуку він повідомив: «В мене в руках ухвала суду, підписана суддею Федулєєвою, це Київський районний суд Одеси, ці слідчі дії відбувались в рамках судового провадження щодо депутата обласної ради Миколи Дерев’янка, це якесь там майно у Затоці та земельні ділянки у Роздільнянському районі, і цікавив їх Михайло Шмушкович, це депутат обласної ради, член редакційної ради "Думської". Тобто видання "Думська" їх не цікавило саме як ЗМІ».

 

 

У коментарі «Детектору медіа» пан Константинов повідомив, «там набір статей, пов'язаний зі службовою діяльністю, до якої працівники «Думської» не мають жодного стосунку».

 

«Жоден із наших співробітників не є фігурантом жодного кримінального провадження. Ухвала складена з величезною кількістю статей Кримінального кодексу, навіть у Медведчука стільки немає. Крім того, ухвала виписана на весь будинок, тобто там навіть не вказано номеру нашого приміщення», — обурюється він.

 

На подію відреагував народний депутат України Олексій Гончаренко:

 

«Ви спитаєте причину обшуків? Відповідаю: критика Єрмака, повернення 30 тисяч військовим і наша жорстка позиція стосовно ОПЗЖ у Одеській облраді. Нагадаю, в Одеській облраді, сидить чмо з ОПЗЖ Шкаровський, який є заступником голови облради "слуги" Діденко. І от цей Шкаровський розповідає, що тероборона - це бандформування і треба стати на коліна перед Путіним. Ми виступаємо за те, щоб як мінімум його і його партію вигнати з Облради. А як максимум - посадити у вʼязницюзаколабораціонізм».

 

Зазначимо, що видання «Думська» – один з основних інформаційних порталів півдня України, створений у 2008 році. Власником медіахолдингу разом з телеканалом «Думська ТБ» є голова фракції «Європейська Солідарність» в Одеській обласній раді Михайло Шмушкович.