Маніпуляції навколо мови - це ніщо інше, як лицемірство - Оксен Лісовий

11:52, 08.04.2023
Маніпуляції навколо мови - це ніщо інше, як лицемірство - Оксен Лісовий

Очільник МОН вітає тих, хто перейшов спілкуватися українською мовою

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий закликав викладачів та вчителів припинити маніпуляції навколо мови та подякував російськомовним людям, які перейшли на українську.

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

За словами Лісового, людина є патріотом тієї країни, мовою якої вона розмовляє зі своїми дітьми. 

 

«Я безмірно радію, коли чую, як російськомовні люди спілкуються з власними дітьми українською. Дякую всім тим російськомовним, які перейшли на українську, і закликаю: формуйте навколо своїх дітей українськомовне середовище - мультфільми, кіно, книги, коло спілкування, контент у мережі. Так чинять люди, які хочуть успіху для своїх дітей. Так чинять люди, які вірять у власну спроможність привести до успіху свою країну»,- підкреслив він.

 

Як наголосив очільник МОН "маніпуляції навколо мови - це ніщо інше, як лицемірство", і йому "вкрай складно лишатися щодо цього байдужим".

 

«Якщо хтось, викладаючи українською, на перерві переходить на російську, - він чи вона насправді демонструє дітям своє скептичне, зневажливе ставлення до держави»,- заявив Лісовий та закликав усіх "припинити таку практику".

 

«Якщо російськомовні батьки спроможні перейти на українську з дітьми, то чому система освіти не здатна підтримати їх українськомовністю середовища?»,- запитав він.

 

За словами міністра, "кейс із викладачкою закладу освіти, яка не спроможна опанувати державну мову, - це пряме порушення чинного законодавства. Щодо цього випадку будуть вжиті заходи. Це очевидно. Та не лише в порушенні законодавства питання".

 

На переконання очільника МОН, "поведінка цієї пані має вигляд… м’яко кажучи… невідповідний її ролі. Освітянська спільнота формує націю. Вона формує суспільство майбутнього. Саме тому щонайменше дивно, коли учні чи студенти виявляють вищий рівень свідомості, ніж їх викладачі".

 

Як інформує Україна молода, у місті Ірпінь, що під Києвом, у Державному податковому університеті через порушення мовного законодавства відсторонили викладачку. Вона казала, що 35 років викладає філософію російською й не збирається нічого змінювати. Наразі у навчальному закладі проводять службове розслідування.