Львівській археолог Андрій Филипчук загинув під Кремінною

11:06, 05.02.2023
Львівській археолог Андрій Филипчук загинув під Кремінною

Андрій Филипчук боронив Україну, як на науковому, так і на військовому фронті. (Фото: Фейсбук Володимир Шелеп)

У боях під Кремінною, що на Луганщині загинув 33-річний львівський археолог, заступник директора історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" Андрій Филипчук.

 

Як інформує УМ, про це повідомив на Facebook-сторінці директор заповідника "Давній Пліснеськ" Володимир Шелеп.

 

Він розповів, що Филипчук служив в 103 бригаді ТрО, пішов на війну добровольцем 25 лютого.

 

"То не перший важкий момент, який він там пережив. Були обстріли страшні й прильоти. Всі рази, коли йому вдалося вижити, то була надія на Бога", – каже Шелеп.

 

Филипчук – автор понад 100 наукових статей, монографій. Досліджував слов’янське городище у Пліснеську, був керівником археологічної експедиції в заповіднику та околицях.

 

 

 Його батько Михайло Филипчук був директором Інституту археології ЛНУ ім. І. Франка, зробив феноменальні відкриття та привернув увагу до Пліснеського городища українських та європейських дослідників.

 

«Андрій Филипчук загинув. Загинув в бою з найпідлішим і найпідступнішим ворогом. Загинув, як справжній Герой України! Він ним був завжди, як в бою так і на ниві археології, історичної науки! Андрій  як і його батько Михайло, завжди боролися за справедливість за правду за чистоту історії не раз спростувати фальшиві російсько-радянські міфи.

 

Андрій перейняв не легкий вантаж знань і навичок після смерті батька, хоча і його багаж був уже чималим. Він прагнув розкласти Пліснесько на частинки і скласти до купи, що йому вдалося у вигляді статей та монографій», - директор Заповідника.

 

І додав, що важко втратити друга якого знав більше 20 років, з яким провів не одну експедицію в полі, в одній палатці, в одному розкопі, як в дощ так і спеку.

 

В Андрія Филипчука залишилася дружина, син і сестра.

 

                                               Володимир Шелеп та Андрій Филипчук (праворуч).

 

Як повідомляла УМ, політв'язень Геннадій Афанасьєв загинув на фронті.