ЗСУ залишили Соледар задля збереження життів бійців

14:29, 25.01.2023
ЗСУ залишили Соледар задля збереження життів бійців

Іноді краще зробити крок назад, щоб потім піти в атаку: воїни покинули Соледар, але закріпилися на околицях міста (Фото з відкритих джерел)

Речник східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий повідомив, що на Донеччині оборонці Соледара повністю залишили місто.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив у інтерв'ю BBC News Україна.

 

«Задля збереження життя особового складу Сили оборони відійшли від Соледару і закріпилися на заздалегідь підготовлених рубежах оборони»,— йдеться у повідомленні.

 

За словами Череватого, оборонці Соледара створили справжній подвиг не зважаючи на перевагу ворога у 3 - 5 разів, потужно тримали свої позиції. 

 

«Вони завдали ворогу величезні втрати в особовому складі, які можна порівняти з втратами агресора в двох чеченських війнах»,- підкреслив він.

 

За його словами, ЗСУ виконали основне завдання: не дали системно прорвати лінію фронту на Донецькому напрямку та увійти в тил, а потім рухатися на оперативний простір.

 

«Вибили максимально сили, насамперед живу силу особового складу, виснажили ворога», - сказав він.

 

За словами Череватого, лінію фронту в Соледарі вирівняли: ні оточення, ні взяття в полон українських військових не було.

 

«Це війна. Кожен воєначальник ухвалює рішення з урахуванням максимальної вигоди для своїх військ. Ми не можемо собі дозволити таку розкіш, яку дозволяє наш ворог, просто кидати бійців на вбивство. Намагаємося маневрувати, бити вогнем, застосовувати тактику малих груп, щоб максимально виснажити ворога», - зазначив Череватий.

 

Він додав, що рф хоче привернути увагу до «маленького міста Соледар на тлі того, що раніше ворог зазнав суттєвих поразок на Київщині, під час харківської операції, лиманської та херсонської».

 

Росіяни ще 10 січня почали заявляти, що повністю заволоділи Соледаром. Згодом, 13 січня, про повне захоплення містечка відзвітувало російське міністерство оборони. 

 

Український генштаб цю інформацію спростовував і заявляв, що у населеному пункті точаться бої.

 

Російська армія почала просування на Бахмут ще влітку 2022 року, в наступі активну участь брали бійці приватної військової компанії "Вагнер". Проте захопити це велике місто росіяни так і не змогли.

 

16 січня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що в Соледарі точаться жорстокі бої. Також закликала не розповсюджувати неперевірену інформацію про бої за Соледар.

 

19 січня американська розвідка дала оцінку боям у районі українських міст Соледар і Бахмут, за якою росіяни не мають повного контролю над жодним із цих населених пунктів.