Мовний двобій: Терехов судитиметься з Кремінем через штраф за російську

12:44, 14.01.2023
Мовний двобій: Терехов судитиметься з Кремінем через штраф за російську

Держслужбовець мер Харкова Ігор Терехов вперто в публічному просторі не хоче переходити на українську мову.

Позов до Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня подав мер Харкова Ігор Терехов через повторний штраф за порушення мовного законодавства.

 

Як інформує УМ, про це повідомив речник мерії Харкова Юрій Сидоренко повідомляє Суспільне.

 

"Він оскаржує штраф як фізична особа, а не як мер.

 

Суть позову мені не відома, бо він звернувся до суду як приватна особа", - сказав Сидоренко.

 

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь підтвердив, що Ігор Терехов подав позов до суду.

 

"Про позов дізнався вчора 12 січня, коли дивився свою пошту".

 

У позові мер планує оскаржити постанову про накладання другого штрафу за невикористання державної мови.

 

"Перший випадок стосувався щодо виступу недержавною мовою на телебаченні. Наступна постанова стосувалася застосування недержавної в Telegram-каналі і на його сторінці в соцмережі. Тоді ми обійшлися попередженням. Але в зв'язку з тим, що продовжились факти застосування недержавної, ми розглянули справу, запропонували надати пояснення, прибути для розгляду цієї справи особисто або представнику, адвокату. Жодної реакції не було. Тому було прийнято рішення про накладання штрафу", — каже Кремінь.

 

Сума накладеного штрафу складає 3400 гривень. Кошти від сплати штрафів за порушення мовного закону йдуть у бюджет місцевої громади.

 

Нагадаємо, що за невикористання державної мови у зверненнях до харків'ян, а також в ефірі телемарафону мер Харкова Ігор Терехов має сплатити штраф, стало відомо у листопаді 2022 року.

 

Крім того, мовний омбудсмен виніс постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді попередження. Йдеться про те, що сторінки Терехова у Facebook та Telegram ведуться російською.

 

"Офіційно я буду розмовляти українською. Що стосується мого спілкування з харків’янами — я буду спілкуватися російською", — прокоментував мер постанову омбудсмена.

 

Терехов сплатив перший штраф 2 грудня, повідомила заступниця міського голови Харкова Тетяна Чечетова-Терашвілі у відповіді на запит Суспільне Харків. Мовний омбудсмен підтвердив, що мер міста оплатив штраф у сумі 3400 гривень, які поповнили міський бюджет.

 

До повномасштабного російського вторгнення Ігор Терехов зрідка переходив на українську. Майже не користувався державною мовою, хоча і брав уроки української. Згодом Терехов обіцяв вивчати українську мову. 15 листопада Ігор Терехов у спілкуванні з пресою перейшов на українську.

 

У 2021 році Харківська обласна рада затвердила програму розвитку української мови в регіоні.

 

Як повідомляла УМ, мовний омбудсман оштрафував мера Харкова за спілкування недержавною мовою.