Німецький пожежник Нільc Саль допомагає рятувальникам у Харкові під час відпустки

16:03, 04.01.2023
Німецький пожежник Нільc Саль допомагає рятувальникам у Харкові під час відпустки

Нільс Саль у Харкові. (ukrainian.voanews.com)

Німецький пожежник з міста Нюрнберга Нільc Саль впродовж кількох місяців допомагає українським колегам на війні.

 

Разом із українськими рятувальниками він гасить пожежі, спричинені російськими обстрілами у Харкові. На війну вирішив поїхати під час своєї відпустки.

 

Як інформує Україна молода, про це він розповів у інтерв'ю Голосу Америки.

 

Нільс Сал розповів, що під час своєї відпустки перебував у Таїланді і планував залишатись там ще. Однак після побаченого у новинах, що відбувалося в Україні, особливо в Києві, відчув, що не може просто залишитися і дивитися. 

 

«Мені потрібно щось робити. Тож я вирішив завершити тривалу відпустку і … поїхати в Україну. Моя родина була трохи стурбована. Вони сказали, що мені, можливо, варто залишитися в ЄС і робити щось на кшталт водіння вантажівки, привозити якусь гуманітарну допомогу біженцям. Я вирішив не робити цього, бо цим й так багато людей займаються. Я побачив, що в Україні дуже потрібні рятувальні служби. Так у березні я приїхав у Харків, де долучився до місцевої команди рятувальників»,— говорить Нільс.

 

Пожежник говорить, що у той час, коли прибув в Україну, Київ уже був звільнений, але Харків на той час був ще в облозі. 

 

«Я відчував, що зараз не можу просто зупинитися й розвернутись назад. Отже, я повинен продовжувати»,— додав він.

 

«У Харкові було багато обстрілів, щоночі були ракети і вибухи. Іноді детонації були дуже близько і я бачив білі спалахи вночі, чув як падають уламки. Водночас я трохи хвилювався, тому що я бачив, що багато людей, особливо на початку літа, поверталися до Харкова, і я бачив, що багато дітей також вже були там. У нас було багато викликів на пожежу, переважно в нічний час, і ці виклики були здебільшого на цивільні об’єкти. Так, видається, триває і зараз»,— говорить німець.

 

Це була переважно міська інфраструктура: школи, що слугували складами їжі, електростанції, а також лікарні та пожежна частина. 

 

Нільс розповів, що звичайним людям, коли дізнавались, що він приїхав з Німеччини, часом було важко стримати сльози. Проте його співвітчизники до роботи в Україні ставилися  по-різному. 

 

«Коли я повернувся з України, деякі з моїх близьких друзів, мого близького соціального оточення це дуже цінували, також українські біженці, наприклад, я виступав на сцені з промовою. Але, з іншого боку, у Німеччині також поширюється багато дезінформації, ймовірно, з Кремля. Пропаганда проти війни в Україні чи боротьби за свободу. Зазвичай, типовий кремлівський наратив, що це НАТО хотіло напасти і Росія просто захищається. Або що українці самі себе розстрілюють»,— розповідає пожежник і додав, що  для нього ця війна спільна.

 

«Ця війна спрямована проти всього того, чого ми досягли після Другої світової війни, двох світових воєн і Голокосту, війна яка підриває Організацію Об’єднаних Націй, Загальну декларацію прав людини, а також загальну свободу, демократію, рівність. Ця війна не знає кордонів»,— зазначив Нільс.

 

Як повідомляла УМ, завдяки іноземним благодійникам полтавці можуть безкоштовно поїсти гаряче.