Українська полярниця Світлана Краковська увійшла в Топ-10 науковців за версією Nature

18:18, 16.12.2022
Українська полярниця Світлана Краковська увійшла в Топ-10 науковців за версією Nature

Учасниця другої Української антарктичної експедиції та дослідниця Світлана Краковська. (Фото: Joseph Sywenkyj для Nature)

Одна з перших українських полярниць Світлана Краковська потрапила в рейтинг десяти найвпливовіших вчених 2022 року за версією журналу Nature.

 

Цей успіх учасниці другої Української антарктичної експедиції є вагомим, перш за все, тому, що йдеться про Топ-10 одного з найавторитетніших та найдавніших наукових видань світу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Національний антарктичний центр у соцмережах.

 

Зазначається, що кожен учасник рейтингу представлений через особисту історію.

 

Історія Світлани Краковської має назву "Голос за Україну". Вчена пов’язала вторгнення росії зі зміною клімату, назвавши це "війною за викопне паливо".

 

На початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого Світлана якраз була вдома, в Києві, і брала онлайн-участь в засіданні Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC). Делегати з 93 країн завершували роботу над довгоочікуваною доповіддю про наслідки потепління у світі.

 

У той час ворог здійснював постійні атаки на Київ, і пані Краковська була вимушена пропустити кілька засідань. Голова української делегації довго вагалася, чи використати зустріч, щоб протестувати проти російського вторгнення, адже IPCC не має відношення до політики.

 

Однак жінка вирішила не мовчати й виступила на фінальній зустрічі.

 

"Ця зміна клімату, спричинена людською діяльністю, і війна проти України мають прямий зв’язок і однакові корені: це викопне паливо та залежність людства від нього, – сказала Краковська делегатам. – Легкість отримання енергії від спалювання вугілля, нафти та газу змінила баланс сил у світі людей".

 

Як пише Nature, промова була надзвичайною. Делегація за делегацією висловлювали солідарність з Україною, включно з представником росії, який вибачився за напад.

 

"Вітаємо пані Світлану з таким високим визнанням! Ваша робота – це внесок у нашу спільну Перемогу", – радіють в Науковому арктичному центрі.

 

Зауважимо, що через Топ-10 журнал Nature показує ключові події в науці за рік та людей, які відіграли в них важливу роль, зокрема, допомогли привернути увагу до найактуальніших проблем людства.

 

Як повідомляла «УМ», українські полярники запустили антарктичний аукціон для допомоги ЗСУ.