Мобілізація-2023: кому вручатимуть повістки

22:10, 14.12.2022
Мобілізація-2023: кому вручатимуть повістки

Мобілізовані бійці тероборони ЗСУ під час навань. (facebook.com/MinistryofDefence.UA)

Міністерство оборони України прогнозуватиме мобілізацію-2023 після Нового року залежно від перебігу війни. Тож у відомстві закликають журналістів та експертів не будувати "апокаліптичних" прогнозів щодо цього. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Facebook, коментуючи своє нещодавнє інтерв’ю в ефірі 1+1.
 
«Якщо ви бачите сьогодні заголовки про нібито анонсовану мобілізацію - це неправда, яку сліпо поширюють навіть не перевіряючи першоджерело, тобто  що ж насправді я сказала в ефірі 1+1 (до речі, дуже цікавий був ефір «Нічної варти» з Євгеном Плінським).
 
Як насправді? Продовження мобілізації залежить від ходу війни. Тому тут прогнози некоректні», - написала пані Маляр.
 
За її словами, мобілізацію оголошує своїм Указом Президент.  Загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року і періодично продовжується Верховною Радою на запит Президента України.
 
І додала: «Мобілізаційні потреби (кількість) залежать від декількох факторів. Потребу розраховують військові».
 
У телеефірі ж вона зауважила, що Збройні Сили України зазнають втрат, також є необхідність у відновленні тих, хто не був поранений.
 
«Навіть живі-здорові, непоранені люди все одно потребують заміни. Це нормальний процес, таке може бути. Не треба будувати апокаліптичні прогнози, публічно ми про це завжди говоримо. Все може бути і залежить від війни», - сказала заступниця міністра.
 
Раніше міністр внутрішніх справ Денис Монастирський казав, що наразі в Україні немає потреби вручати повістки військовозобов'язаним на блокпостах, оскільки є велика кількість добровольців.
 
Тоді як міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що поки що немає потреби і в додатковій хвилі мобілізації. Він також розкритикував петицію про демобілізацію за бажанням військовослужбовців, які відслужили один рік з початку великої війни, оскільки замість демобілізованих потрібно буде набрати таку саму кількість новобранців, яких необхідно навчити та підготувати.
 
Як повідомляла «УМ», наразі, вже декілька разів мобілізацію продовжували на 90 днів. Зараз її продовжено з 21 листопада на 90 днів (Указ від 7 листопада 2022 № 758).
 
Проведення декількох хвиль мобілізації поточного року дозволили Україні збільшити сили безпеки і оборони майже утричі - до 1 млн людей. З них безпосередньо в Збройних силах служать близько 700 тисяч.