СБУ затримало агенток рф на Донеччині: корегували обстріли шкіл і лікарень, фото

13:57, 12.12.2022
СБУ затримало агенток рф на Донеччині: корегували обстріли шкіл і лікарень, фото

Одна із затриманих колаборанток. (Фото СБУ)

Контррозвідка Служби безпеки нейтралізувала розгалужену агентурну мережу спецслужб рф в результаті спецоперації в Донецькій області.

 

Як інформує УМ, про це 12 грудня повідомили на сайті СБУ.

 

«Зловмисники збирали розвіддані про дислокацію та переміщення підрозділів Сил оборони на території Бахмута і Торецька.

 

Крім цього, передавали ворогу локації електричних підстанцій та соціальних об’єктів, серед яких школи, пологові будинки і студентські гуртожитки.

 

Отримані відомості окупанти планували використати для підготовки і проведення прицільних ракетних ударів по українських містах», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

 

Однак, співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили, задокументували злочинну діяльність і затримали учасників російської агентурної групи.

 

Серед затриманих ˗ троє місцевих мешканок, яких підконтрольне рф «мдб «днр» завербувало після початку повномасштабного вторгнення.

 

 

Вони отримали російські паспорти, які планували використати для виїзду до країни-агресора у разі успішного виконання ворожих завдань.

 

«Для збору розвідінформації агенти особисто обходили територію населених пунктів і робили позначки на електронних картах.

 

Потім отриману інформацію передавали своєму «зв’язковому», який перебуває у тимчасово захопленій Горлівці.

 

А він вже «звітував» куратору агентурної мережі. Нею виявилась заступниця керівника підконтрольного рф місцевого «мдб «днр».

 

Для комунікації використовували заздалегідь відпрацьований анонімний канал інтернет-звʼязку.

 

Саме через нього агенти пересилали координати українських об’єктів з матеріалами фото-, відеофіксації та детальним описом,- додали в СБУ.

 

Під час обшуків за місцями перебування зловмисниць правоохоронці виявили:

 

- комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами законспірованого листування з ворогом;

 

- паспорти рф.

 

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили трьом фігуранткам про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

 

Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

 

Тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до діяльності ворожої агентури.

 

Заходи з її викриття проводили співробітники СБУ Вінницької області у взаємодії з Департаментом контррозвідки Служби безпеки за процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури.

 

Як повідомляла УМ, на Запоріжжі оголосили підозру диякону-колаборанту з УПЦ МП. У своїх дописах диякон заперечував існування українського народу, його мови і культури та агітував до приєднання до рф.