Готували вбивства командирів ССО: на Сумщині затримано диверсантів ФСБ, фото

10:58, 09.11.2022
Готували вбивства командирів ССО: на Сумщині затримано диверсантів ФСБ, фото

Контррозвідники затримали диверсантів, коли вони забирали зброю із заздалегідь облаштованого схрону на Сумщині. (Фото СБУ)

Двох зрадників з Шосткинського району Сумщини, які були завербовані російською ФСБ, затримали контррозвідники СБУ.

 

Диверсанти збирали розвідувальні дані для російської спецслужби та готувалися до вбивства командирів бойових підрозділів Сил спеціальних операцій ЗСУ.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє СБУ та Сумська обласна прокуратура у середу.

 

Зазначається, що диверсійно-розвідувальну групу, яку сформував кадровий співробітник ФСБ, було нейтралізовано в результаті багатоетапної спецоперації у столиці та на Сумщині.

 

До складу ДРГ увійшов 42-річний мешканець прикордонного району Сумщини, який був завербований російською спецслужбою після початку повномасштабного вторгнення. Він був на прямому зв’язку зі своїм "куратором" і координував з ним плани та алгоритми дій щодо виконання ворожих завдань. Для комунікації вони використовували закриті канали електронного зв’язку з дотриманням заходів конспірації.

 

 

За вказівкою ФСБ агент залучив до підривної діяльності ще одного місцевого жителя.

 

«Встановлено, що вони розвідували пункти дислокації та переміщення українських військ на території столиці та в прикордонних районах північного сходу нашої держави.

 

Одним із головних завдань ворожих диверсантів був збір персональних даних та місць перебування командирів бойових підрозділів Сил спеціальних операцій ЗСУ.

 

Отриману інформацію агресор планував використати для підготовки до фізичної ліквідації українських захисників та знищення їх озброєння і військової техніки», - інформує речник СБУ Артем Дехтяренко.

 

Для збору розвідданих вони "в темну" використовували свої зв’язки на території регіону, а також об’їжджали прикордонну місцевість і спостерігали за підрозділами Сил оборони.

 

 

Дані про позиції підрозділів Сил спеціальних операції та місця проживання особового складу зрадники надсилали російському куратору на один із месенджерів. У подальшому отримані координати окупанти використовували для обстрілів.

 

Крім того, один із них їздив до Києва, де намагався приховано здійснювати фото-, відеофіксацію локацій українських захисників і передавати відповідні координати до росії.

 

Зазначається, що співробітники СБУ своєчасно викрили зловмисників, задокументували їхні злочинні дії і 7 листопада затримали диверсантів, коли вони забирали зброю із заздалегідь облаштованого схрону на Сумщині.

 

 

Під час огляду схованки правоохоронці виявили 2 протитанкові міни ТМ-62М з підривачами, 2 бойові гранати РГО із запалами, автомат Калашникова зі спорядженим магазином.

 

Також у ході обшуків за місцями проживання зловмисників виявлено комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами конспіративного листування з представником ФСБ.

 

Сумська обласна прокуратура повідомляє, що одному з чоловіків повідомлено про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Інший відповідатиме за поширення інформації про розташування Збройних Сил України

 

Вирішується питання щодо обрання їм міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Водночас щодо підозрюваного у держзраді в умовах воєнного стану розглядається питання із додаткової кваліфікації за підготовку диверсії, зазначають в СБУ.

 

Як повідомляла «УМ», з початку повномасштабного вторгнення 24 лютого і донині ЗСУ знищили близько 1,5 тисячі російських офіцерів.