Кримськотатарська журналістка Гульсум Халілова затримана у Стамбулі за запитом рф

15:34, 28.10.2022
Кримськотатарська журналістка Гульсум Халілова затримана у Стамбулі за запитом рф

За запитом росії поліціянти протримали журналістку Халілову 17 годин. (Фото з відкритих джерел)

Відома журналістка кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілова була затримана правоохоронцями в аеропорту у Стамбулі за запитом Російської Федерації. 

 

Глава Меджлісу кримськотатарського народу після її затримання закликав позбавити Росію членства в Інтерполі

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, а також заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв у Фейсбуці.

 

«Вчора вночі в аеропорту Стамбула, після прильоту з Хорватії, була затримана за російським запитом в Інтерполі відома кримськотатарська журналістка, яка працює на телеканалі АТR, Гульсум Халілова. Як стало зрозуміло з різних джерел, затримання було здійснено згідно з російським запитом у рамках Інтерполу. Наразі Гульсум Халілова звільнена, їй дозволили в'їхати на територію Туреччини», – повідомив Чубаров.

 

Політик переконаний, що цей інцидент набуде особливого резонансу, водночас він наголосив, що процедури в Інтерполі вимагають від держав-членів їх дотримання.

 

 

«Закликаю тих, хто обговорюватиме цю тему, бути професійними: процедури в Інтерполі вимагають від держав-членів їх дотримуватись. Затримання – це ще не арешт і тим більше не видача. Але в будь-якому разі це принизливо для тих, кого затримують незаконно. В даному випадку, відповідно до сфальшованих Росією матеріалів. Кажу це, спираючись на свої два випадки подібних інцидентів, як із Гульсум Халіловою, за останні сім років. І обидва рази мене також затримували за сфальсифікованим запитами Росії», – зазначив він.

 

На думку Чубарова, у цій ситуації не стільки слід звинувачувати правоохоронні органи держави, які вимушені реагувати на запити до Інтерполу з боку Росії, а вимагати від держав-членів Інтерполу негайно позбавити Росію членства в цій організації.

 

«Це справді ганьба для всіх цивілізованих держав, коли вони миряться з тим, що терористична держава Росія все ще є членом Інтерполу, а вони – цивілізовані держави – виконують запити держави – терориста», – написав політик.

 

Як повідомила Халілова у коментарі журналістам,  її протримали 17 годин за запитом Росії й нібито через заборону на в’їзд. Зараз вирішується питання про заборону на в’їзд її до Туреччини.

 

Як повідомляла УМ,  у вересні так званий "Верховний суд" окупованого Криму засудив до 17 років ув’язнення заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, а також  активістів Асана і Азіза Ахтемових до 15 і 13 років.