Історія Героя: телережисер Василь Яворський загинув на фронті, фото

22:37, 23.10.2022
Історія Героя: телережисер Василь Яворський загинув на фронті, фото

Телережисер, боєць 103-ї бригади терборони ЗСУ Василь Яворський. (espreso.tv/Василь Яворський)

Відомий львівський телережисер, боєць 103-ї бригади тероборони ЗСУ Василь Яворський загинув на фронті, в бою з російськими загарбниками.

 

Як інформує Україна молода, прізвище полеглого оприлюднили у неділю телеканали «Перший західний» та «Еспресо», де останні роки працював Василь.

 

Також інформацію про трагічну звістку підтвердив командир 103-ї окремої бригади сил ТрО ЗСУ Валерій Курко.

 

«Трагічна звістка з фронту – наш колега, режисер Василь Яворський загинув, як військовий, боєць за справедливість і Герой!

 

Василь – співавтор проєкту «Історія Героя». Його документальні стрічки, не давали забути тих, хто загинув за мирне небо, правду, за нас. Він той, хто розповідав про Героїв, а тепер став ним сам. Він назавжди залишиться в наших серцях!», - йдеться у повідомленні ТРК «Перший західний».

 

 

Тоді як на телеканалі «Еспресо» повідомляють, що полеглий воїн був дуже патріотично налаштованим українцем та багато років працював режисером, співпрацюючи із багатьма телеканалами.

 

Зокрема, Яворський створив із колегами не лише серію програм про російсько-українську війну під назвою "Історія героя", а також документальний фільм "Останній медик терміналу. Ігор Зінич – позивний "Псих".

 

У територіальну оборону Василь записався у 2021 році, прогнозуючи загрозу повномасштабного вторгнення рф в Україну. Тому долучився до захисту українців одразу з перших днів російського вторгнення. Виконував бойові завдання на гарячих ділянках фронту на Донеччині.  

 

«Так, це страшно... дуже страшно... але піхота – маркер, відмітка, де твоя територія, а де ворога. Там де стоїть піхота, і за її спиною – життя, вільна територія, не загарбана Україна, там куди дивиться піхота – територія, на яку ти мусиш прийти й вибити нечисть. ТРО – це новий вид піхоти», - написав ще у травні Василь Яворський у фейсбук, коли висловив свої думки про завдання тероборони.

 

 

Друзі Василя відзначають, що він був дуже відкритою та товариською людиною, чимало мандрував Україною, любив пізнавати щось нове.

 

«Важлива риса характеру Василя – цілеспрямованість і відповідальність. Він завжди працював за правилом: робити або добре, або ніяк.

 

Колеги по роботі відзначають, що Василь мав хороше бачення кадру, а також відчуття темпу, яке є дуже важливим у роботі монтажера. Своїм досвідом він любив ділитися, навчивши чимало журналістів, операторів та монтажерів нюансів телевізійної роботи», - зазначають телевізійники.

 

До своєї участі у Визвольній війні Василь ставився дуже по-філософськи, просто пояснюючи, що це робота, яку комусь треба виконувати, й він її виконував.

 

Без батька залишився син від першого шлюбу. Зі своєю другою дружиною він прожив разом декілька років. Вже під час повномасштабного вторгнення, 10 вересня 2022 року пара вирішила взяти шлюб і офіційно стала сім’єю.

 

Водночас народний депутат України від партії «Європейська Солідарність» Микола Княжицький написав:

 

«Загинув на фронті Василь Яворський. Він працював на Еспресо і був режисером моєї програми «Вечір з Миколою Княжицьким». Про загибель Василя я знаю уже другий день. Але просили не писати. Ще не сказали родичам. І ось з‘явилися у фейсбуці співчуття».

 

                                                                 Ксенія Клим та Василь Яворський.

 

Співавторка проєкту «Історія Героя», журналістка і волонтерка Ксенія Клим так відреагувала на втрату:

 

«Перечитувала наше листування…. Ще кілька тижнів тому ти писав: "Вже наступного разу приїзди десь в околиці Бєлгорода, ми моцно сунемо орків до кордону…". Я завжди тішилася вашому оптимізму і пригадую, що написала тобі, що йду в армію, бо без тебе до Перемоги у студії мені нема що робити…

Василю… Нема сліз…. їх ми виплакали за усі ці роки нашої спільної роботи заради наших Героїв — живих і тих, хто вже у Небесному Легіоні…

Василю… Нема сліз… є тільки дика лють на ворогів і дика жага помсти Твоєї смерті, Великий Лицарю.

До зустрічі в Бога, побратиме…».

 

 
Як повідомляла "УМ", Алею з 37 дерев на згадку про активіста, захисника України Романа Ратушного, який загинув у бою на Харківщині, висадили днями у Києві по вулиці Протасів Яр.