Польща присудила українському народу Премію лицаря свободи

16:25, 05.10.2022
Польща присудила українському народу Премію лицаря свободи

Олена Зеленська із нагородою українського народу - реплікою шаблі генерала Казімежа Пуласького. (Фото Офісу президента)

Польський фонд Казимира Пуласького присудив народу України Премію лицаря свободи.

 

Нагороду отримала дружина президента Олена Зеленська, яка відвідала відкриття Варшавського безпекового форуму в середу.

 

Як інформує Україна молода, про це інформує Офіс президента, а також польські ЗМІ.

 

Премію лицаря свободи започаткував Фонд Казимира Пуласького, який традиційно вручає цю нагороду видатним діячам, які сприяли популяризації цінностей генерала Пуласького: свободи, справедливості та демократії.

 

Цього року організатори нагородили український народ, який протистоїть російській агресії.

 

Нагорода представляє собою репліку шаблі генерала Казімежа Пуласького, польського шляхтича та учасника боротьби за свободу двох народів: польського та американського, героя Війни за незалежність США.

 

«Є відомий польський девіз: «За нашу і вашу свободу». Дякуємо, що ви з нами. Знаємо, що будете з нами до кінця. До нашої й вашої перемоги», – сказала Олена Зеленська під ча церемонії.

 

І додала про нагороду: «Мала честь прийняти її під час Варшавського безпекового форуму — для всіх вас, дорогі співвітчизники. Для тих, хто захищає, волонтерить, рятує, підтримує, вірить. Для всіх, хто наближає нашу перемогу».

 

Перша леді також зустрілася з українськими тимчасовими переселенцями в Польщі та представниками української громади в цій країні.

 

Олена Зеленська також зустрілася з дружиною президента Польщі Анджея Дуди Агатою Корнгаузер-Дудою. Разом вони відвідали Інститут Пам’ятник — Центр здоров’я дитини, де поспілкувалися із українськими дітьми, які перебувають на лікуванні.

 

Цих дітей із важкими діагнозами вдалося евакуювати з України та тут вони продовжують боротьбу за життя.

 

Як повідомляла «УМ», днями стане відомим лауреат Нобелівської премії миру 2022 року – однієї з найпрестижніших міжнародних нагород. На неї номіновано і президента Зеленського.