Математик Марина В'язовська нагороджена престижною медаллю Філдса

15:13, 05.07.2022
Математик Марина В'язовська нагороджена престижною медаллю Філдса

Марина В´язовська — друга жінка в історії, яка отримала медаль Філдса

Найпрестижнішу математичну нагороду – медаль Філдса, яку вручають раз на чотири роки отримала киянка Марина В'язовська на Міжнародному конгресі математиків (МКМ). 

Вона стала другою жінкою в історії, яка отримала цю премію. 
 
Як інформує Україна молода, про це йдеться у пресрелізі союзу.
 
«Марина В'язовська нагороджена медаллю Філдса 2022 року за доказ того, що решітка E8 забезпечує найщільніше упакування ідентичних сфер у 8 вимірах, і за подальший внесок у розв’язок пов’язаних екстремальних задач та задач із інтерполяції в аналізі Фур'є», - повідомили у МКМ.
 
Також до списку лауреатів увійшли француз Уго Дюмініль-Копен, британець Джеймс Мейнард і американський математик корейського походження Джун Ху. 
 
Нагороду Марині В'язовській вручили на Міжнародному математичному конгресі у Гельсінкі. Вона є випускницею КНУ ім. Тараса Шевченка, нині працює в Федеральній політехнічній школі Лозанни (Швейцарія).
 
Марина стала першою громадянкою України і другою українкою в історії премії після Володимира Дрінфельда, який отримав медаль Філдса в 1990 році, а після розпаду СРСР емігрував до США.
Для неї це вже дев'ята міжнародна нагорода за її роботу.
Медаль Філдса отримують раз на чотири роки математики віком до 40 років за видатні досягнення.
 
У математиці ця нагорода прирівнюється до Нобелівської премії, на додачу переможець отримує 15 тисяч канадських доларів.
 
Цьогорічний Міжнародний конгрес математиків мав пройти у Санкт-Петербурзі, однак через повномасштабне вторгнення Росії в України його перенесли до Гельсінкі.
 
Нагадаємо, у Массачусетському технологічному інституті відкрили безкоштовну програму для учнів з України у пам’ять про математикиню Юлію Здановську, яка загинула під час обстрілів Харкова.
 
Її ім’ям також хочуть перейменувати вулицю Ломоносова у Києві. 
 
Як повідомляла УМ, нагородження  лауреатів премії імені Леся Танюка «За збереження історичної пам’яті» відбулося у Центрі імені Леся Курбаса напередодні, 24 червня.
 
Почесні відзнаки отримали історикиня Наталя Старченко, етнограф Михайло Красіков та журналістка, співробітниця УІНП і багаторічна авторка «України молодої» Наталя Позняк-Хоменко.