Біолог Андрій Зотов пішов на фронт з Антарктиди, фото

17:03, 26.06.2022
Біолог Андрій Зотов пішов на фронт з Антарктиди, фото

Науковець, старший лейтенант Андрій Зотов - перетнув пів світу аби захищати Україну від російської орди. (Фото: Фейсбук 28 окрема механізована бригада імені Лицарів Зимового Походу)

З Антарктиди на фронт - офіцер 28-ої омбр перетнув світ, аби захищати свою батьківщину.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба 28 окрема механізована бригада імені Лицарів Зимового Походу у Фейсбуці.

 

Старший лейтенант Андрій Зотов ветеран війни на Донбасі, що брав участь у боротьбі проти агресії РФ ще у 2014-2015 роках, та попри це, до повномасштабного вторгнення він присвячував своє життя саме науковій діяльності.

 

Будучи морським біологом, Зотов досліджував водні середовища як в Україні, так і за її межами, зокрема у складі наукових експедицій на антарктичній станції Академіка Вернадського.

 

 

"У попередні роки я тричі брав участь у сезонних дослідженнях, що тривали протягом антарктичного літа (3-4 місяці). В цей період крига відходить і дозволяє зайнятися вивченням морського середовища. На станції ми досліджували як зміни клімату змінюють антарктичну екосистему, яка першою реагує на ці глобальні виклики", - розповів Андрій.

 

Саме під час однієї з таких експедицій він і застав повномасштабну війну. За його словами, тоді вся команда була шокована і пригнічена. Багато хто певний час навіть відмовлявся вірити у те, що відбувалося. Втім, боєць згодом вирішив повернутися до України, аби встати на її захист.

 

"Я передав свої дослідження іншим колегам, узгодив свої плани з керівництвом станції та домовився з капітаном антарктичної яхти, що мене доставлять до Аргентини в Ушуаю. Там я дістався до Буенос-Айреса, звідти пролетів океан до Амстердаму, потім рушив до Варшави, потім до Пшемисля і вже тоді дістався до Львова", - зазначив старший лейтенант.

 

 

В результаті довгої подорожі Андрію Зотову все ж вдалося дістатися Одеси та вступити до лав 28-ої омбр. Наразі він захищає Україну як командир роти та запевняє, що цю війну не можливо порівняти з війною 2014-го.

 

"Хоч ми й були тоді в різних "гарячих точках", але зараз кількість обстрілів та масштаб ліній зіткнення набагато більші. Тепер все серйозніше, ця війна вимагає постійного, швидкого навчання та адаптації до нових умов. Ворог використовую усю свою потужність, але ми обов'язково переможемо", - резюмував Зотов.

 

Як повідомляла УМ, «Ноосфера», українське науково-дослідне судно-криголам через війну не може повернутися з Антарктиди в Одесу.