Обережно: психологічний вплив «освободітєлєй»

23:49, 21.06.2022
Обережно: психологічний вплив «освободітєлєй»

Окупанти діють за пропагандистськими методичками. (facebook.com/mod.mil.rus)

Керівництво російської федерації має достатньо впливову пропаганду, на яку витрачає чималі гроші. Країна постійно впливає на думку свого населення використовуючи тактики психологічних операцій в засобах масової інформації: радіо, телебачення, Інтерн-медіа, преса. Агресор поступово нав’язує свої погляди на політику, економіку та інші сфери, які в реальному житті можуть суцільно відрізнятися від правдивої інформації.

 

Для керування думками населення на окупованих територіях України була створена «методичка» з настановами пропагандистів для військовослужбовців рф, яку «злили» в соціальні мережі, повідомляє СБУ.

 

В ній коротко та чітко  розписані рекомендації, як спілкуватись та переконувати українське населення на окупованих територіях щодо «хорошої політики дружелюбного сусіда».

 

У цьому документі зазначається, що військовим рф не потрібно використовувати «страшні» слова, як «застрелили», «вбили».  Рекомендується переконувати людей, що проблеми з мародерами, представниками територіальної оборони, які, за їхніми словами,  несли загрозу цьому населенню, було вирішено.  

 

На думку пропагандистів, заяви від окупантів: «Смерть укропам», «Тут вже Росія, а не Україна» - є занадто різкими та агресивними. Вони рекомендують у відповідь на питання від місцевого населення, хто буде керувати окупованими територіями: Україна чи Росія - говорити, що народ сам вирішить, як жити і кого вибирати. Таким чином, відповідальність покладається на місцеве населення, а не окупантів.

 

Наголошується, що військовим рф варто розповідати місцевим, що вони приїхали з гуманітарною місією, привезли продукти. Їм радять стверджувати, що вони «замінюють поліцію», яка начебто втекла, та захищають їх від мародерів й злочинців, яких, за їхніми словами, випустив Зеленський та видав їм зброю. Головним завданням для окупантів є посіяти думку, що українська влада слабка, їх кинула без продуктів, пенсії та зарплати.

 

Таким чином, вони намагаються змусити людей бачити в них «спасітєлєй» та викликати недовіру до керівництва України.  До того, окупанти намагаються ствердужувати, що вони тимчасово допомагають місцевому населенню та шукають «порядних» людей, які візьмуть на себе відповідальність за свій населений пункт.

 

Окупантам радять перекладати відповідальність за знищені лінії електропередач і підстанцій на українську поліцію та адміністрацію.  Вони вдають з себе  жертву і переконують, що самі перебувають без світла й води. Так, військові рф запевняють місцеве населення, що їм було невигідно залишати себе та їх без електропостачання. Крім цього, однією з версій їхньої пропаганди є те, що північ України позбавили електропостачання за наказом українського уряду.

 

У методичці влада рф пропонує своїм військовим при виникненні суперечок та розмов стосовно того,  українці вони чи росіяни, акцентувати увагу на церкві та православ’ї.  Дають вказівку окупантам вести діалоги з місцевими про розділ православ’я, підтримку українцями гейпарадів й продажу землі іноземцям. Головною метою даного наративу є висвітлення російського військового не в образі загарбника, а як «чистого православного».

 

Окупантам дають пораду не створювати конфлікти на тему національної приналежності та не звинувачувати в усьому «хохлов» й «Україну». Згідно з російською пропагандою, головними винуватцями є «маріонетки» Порошенка, Зеленського та США.  

  

Таким чином, ми можемо зробити висновок, що рф намагається зробити все можливе, щоб обережно і непомітно взяти під свій контроль людей, які проживають на тимчасово окупованих територіях України. За допомогою даних настанов вони хочуть викликати довіру до російського керівництва та змусити думати населення окупованих територій, що вони можуть покластись на росіян, які «прийшли з миром». Метою окупантів є розчарування  українців у своїй владі та створення у них думки, що їх покинули.

 

Влада росії вважає, що ці інструменти повинні ефективно впливати на беззахисних, наляканих людей, які мріють про мир та спокій на своїй землі. Ворог швидко визначає свої прогалини та вдосконалює пропаганду.

 

Ці методи мають бути відомими населенню, щоб якнайменше людей піддавались  ворожому впливу.

 

Мирослава ХМЕЛЬНИЦЬКА

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комунізм = рашизм: на Михайлівській площі відкрилась виставка про жертв Кремля.