У Черкасах створили першу в світі бойову вишиванку

08:57, 19.05.2022
У Черкасах створили першу в світі бойову вишиванку

Бійці 118 окремої бригади територіальної оборони у нових бойових вишиванках. (Фото Черкаської тероборони)

Сьогодні, коли українці в  усьому світі відзначають День вишиванки, наші хлопці, які захищають Україну від ворога, теж можуть похвалитися своєю бойовою вишиванкою, яку називають оберегом. Її нині створили в Черкасах у творчій майстерні відомої української художниці Олександри Теліженко.

 

Ця вишиванка незвичайна, такої немає ніде в Україні та світі. Вона не вишита традиційно, коли малюнок мережать на полотні. Черкаські майстрині взяли і  вишили гладдю маніжку, а потім нашили її на військову сорочку, яка видається нашим захисникам у ЗСУ.

 

За словами пані Олександри Теліженко, все враховане до міліметра, щоб українські бійці могли накласти вишиту маніжку і самотужки пришити її навіть в польових умовах. 

 

Як повідомили «УМ»  в 118 окремій бригаді територіальної оборони, ідею такої незвичайної вишиванки подали їхні бійці, один з яких є фахівцем із мистецтвознавства.

 

«Тож з ініціативою бойової вишиванки ми звернулися до місцевих художників із «Теліженко. Творча майстерня». Співпрацею бійців тероборони і митців й було  створено стильну, колоритну та сучасну вишивку, яку можна носити на бойовій сорочці ЗСУ», – розповідають у бригаді територіальної оборони.

 

І додають, а першими моделями, безумовно, стали автори ідеї. Останні запевняють, що аналогів такій вишиванці не існує. Тож, мовляв, Черкаси нині стали центром військової моди.

 

Як зазначає Максим Дубінський із Черкаської територіальної оборони, у такій вишиванці прокидається козацький дух, відчуваєш особливе піднесення, адже вишиванка-це одяг для душі.

 

«Вишиванка-це енергетика, це енергетичний захист», – додає Олександра Теліженко.

 

А тим часом, у творчій  майтерні Теліженко вже поступають замовлення на бойові вишиванки від самих військових та від їхніх родичів.

 

Як повідомляла "УМ", у Чернівцях покажуть відтворену вишиванку Степана Бандери.