«Рашизм»: журналістів та медіаорганізації закликають до вживання слова

14:21, 16.05.2022
«Рашизм»: журналістів та медіаорганізації закликають до вживання слова

Науковці пропонують офіційно ввести термін «рашизм» і внести його до словника

У Комітеті ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики закликають журналістів та медіаорганізації до вживання слова «рашизм» та похідних від нього у своїх публікаціях та ефірах. Слово також пропонують внести до офіційних термінологічних словників української мови.
 
Як інформує Україна молода, відповідну заяву оприлюднено на сайті Верховної Ради України.
 
На думку парламентарів, термін «рашизм» відображає як ідеологію нинішньої Росії, так і військові злочини та «нелюдську жорстокість, які здійснює та демонструє російська армія на українській землі». 
 
 
Зокрема професор Олександр Костенко вважає, що рашизм є ідеологією, що «базується на ілюзіях і обґрунтовує припустимість будь-якого свавілля заради хибно трактованих інтересів російського суспільства. 
 
У зовнішній політиці рашизм проявляється, зокрема, у порушенні принципів міжнародного права, нав'язуванні світові своєї версії історичної правди виключно на користь Росії, у зловживанні правом вето в Раді Безпеки ООН тощо. 
 
У внутрішній політиці проявом рашизму є порушення прав людини на свободу думки, переслідування учасників «руху незгодних», використання ЗМІ для дезінформації свого народу.
 
Український професор Олег Гринів підкреслює, що в основі рашизму – несприйняття західної цивілізації, якій протиставляють своєрідну російську Московські еліти одностайні з Путіним, який прагне продовжити й завершити царський і більшовицький геноцид українського народу. 
 
Нині рашизм – це ідеологічна основа путінізму. Історія підтвердила, що рашизм передбачає, в першу чергу, знищення українства як національної спільноти.
 
Інший український професор Микола Піддячий вказує, що з початку ХХІ століття рашисти розробили і послідовно впроваджували прихований геноцид українського народу з усіма ознаками державного тероризму, здійснюючи безпрецедентну агресивно-войовничу політику з елементами фашизму, нацизму, шовінізму, кібервійни та егоїстичного ставлення до світової цивілізації. Це дає підстави для надання Росії статусу «Терористична держава Російська Федерація» (ТДРФ).
 
Ще у 1990-ті роки президент Чеченської Республіки Ічкерія Джохар Дудаєв висловлював думку про те, що росіяни будують свій світ на особливій та вкрай небезпечній ідеології. Він використовував для цього схожий термін – «русизм» і пояснював його як «особливу форму людиноненависницької ідеології, заснованої на великодержавному шовінізмі, повній бездуховності та аморальності». 
 
Серед особливостей «русизму» Дудаєв виділяв такі: надлюдська жорстокість, тактика «випаленої землі», знищення як головний принцип дії; манія світового панування; рабська психологія; паразитування на хибній історії, на окупованих територіях та пригноблених народах; постійний політичний, правовий та ідеологічний тероризм.
 
Зміцнення в Росії такої ідеології відзначали також західні історики та аналітики ще до приходу до влади Володимира Путіна. У 1998 році Ентоні Джеймс Грегор, професор політології Каліфорнійського університету в Берклі та один із провідних світових дослідників фашизму і марксизму, оприлюднив широке наукове порівняння італійського фашизму та «нового націоналізму, який виник у пострадянській Росії» 
 
 
Вторгнення Росії в український Крим та Донбас у 2014 році спровокувало нову хвилю дискусій про те, наскільки близьким є російський режим до фашистського. Усе більше аналітиків, як у самій РФ, так і за кордоном, стали називати режим Володимира Путіна «фашистським».
 
Поступово в українському суспільному дискурсі, засобах масової інформації, на офіційному рівні та навіть у побуті закріпилися слова «рашизм» і «рашисти» як об'єднання слів «Раша» (від англійського Russia) та «фашизм». 
 
Термін відображає як ідеологію нинішньої Росії, так і військові злочини та нелюдську жорстокість, які здійснює та демонструє російська армія на українській землі.
 
З огляду на це науковці, експерти, журналісти та громадянське суспільство загалом висловили ініціативу про введення до офіційного та наукового дискурсу терміну «рашизм» із внесенням цього терміну до словників української мови, щоб дати офіційне визначення ідеології та владному російському режиму, який здійснює загарбницькі війни та воєнні злочини в Україні, Грузії, Чечні, Сирії та інших країнах світу. 
 
Нагадаємо, рашизм є різновидом нацизму, фашизму і синонімом терміну «російський нацизм». Це ідеологічна основа путінізму. Історія підтвердила, що рашизм передбачає, в першу чергу, знищення українства як національної спільноти.
 
Як повідомляла УМ, у День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Український інститут національної пам’яті презентував нове гасло - «Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!».