Їхала з простріленими ногами: 15-річна Ліза Чернишенко вивезла чотирьох поранених з Попасної до Бахмута

21:47, 06.05.2022
Їхала з простріленими ногами: 15-річна Ліза Чернишенко вивезла чотирьох поранених з Попасної до Бахмута

Відважна 15-річна школярка Ліза Чернишенко врятувала чотирьох дорослих. (facebook.com/1tmolviv)

Відважна 15-річна школярка Ліза Чернишенко сіла за кермо і вивезла під обстрілами та через заміновану дорогу чотирьох поранених дорослих з палаючого міста Попасна на Луганщині до міста Бахмут на Донеччині.

 

При цьому, під час кермування дівчинка отримала кульові поранення обох ніг, але не спинилася і таки доїхала.

 

Як інформує Україна молода, про цей випадок повідомляє спільнота «Перше медичне об'єднання міста Львова» у Facebook, а також голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

 

Так, 15-річна дівчина з Попасної двічі потрапила під обстріл при спробі евакуюватися.

 

Як написав у соцмережах Сергій Гайдай, спершу дівчина їхала на пасажирському сидінні в оточенні інших односельчан, які наважились втекти. У салоні автівки були ще троє чоловіків та жінка. Вони самостійно намагались евакуювались з Попасної, але машину розстріляли росіяни.

 

Водій та пасажири отримали поранення, тож дівчина вирішила пересісти за кермо.

 

«Двох чоловіків поранило осколками, ще одного – дуже сильно. Мені довелось сісти за кермо та відвезти їх в Бахмут. Потрібна була термінова допомога, аби не втратити багато крові», – розповіла юна Ліза. І додає, що вона не могла кинути людей.

 

За її словами, дорога була замінована, а вибухові пристрої лежали у шаховому порядку, а далі – ще кілька перепон. Проте їм дивом вдалося безпечно проїхати ділянку.

 

Утім, за поворотом стояли інші окупанти, які знову розстріляли машину.

 

«Я нічого практично не могла зробити, машина заглохла. Я її ледь завела, але вона потім в дорозі все одного заглохла, бо прострелили акумулятор», – згадує дівчина.

 

Кулі прошили не тільки авто, але й поранили людей у ньому. Молодій водійці довелося їхати з простріляними ногами.

 

«Наскільки могла – їхала.  Мені це нелегко давалося, було дуже боляче. Але все ж таки – хоч якось. Я ж не кинула б їх під обстрілами», – каже юна героїня.

 

 

Загальна відстань, яку здолала Ліза Чернишенко складає близько 30 кілометрів. Зараз їй надають допомогу медики. Усі її пасажири також вижили.

 

«Нині люди в надійних руках наших спеціалістів. Попереду їх чекають операції, а також тривала реабілітація. Наразі пацієнтів обстежують. З ними працюють психотерапевти», – розповіли лікарі з «Першого медичного об’єднання міста Львова».

 

Як повідомляла "УМ", мужня дівчина Віка прийняла складні пологи у підвалі Маріуполя, консультуючись у чат-боті з лікарем з Києва.