Патріотичний мер Бурині Віктор Ладуха затриманий за колабораціонізм чи на замовлення

21:17, 30.04.2022
Патріотичний мер Бурині Віктор Ладуха затриманий за колабораціонізм чи на замовлення

Голова Буринської громади Віктор Ладуха не знімав прапор України під час окупації. (Скріншот відео)

Відомий на Сумщині патріот, керівник Буринської громади Віктор Ладуха був затриманий слідчими СБУ ще 27 квітня.

 

Дивно, але керівнику громади, який до війни усіляко сприяв дослідженню трагедії Голодомору-геноциду на теренах Буринської громади, нині закидають колабораціонізм, сприяння ворогу, лікування російських військових та ще й укріплення позицій солдатів рф.

 

Як інформує Україна молода, про затримання Ладухи в СБУ першим повідомило Суспільне з посиланням на голову Сумської обласної військової адміністрації Дмитра Живицького.

 

При цьому, УСБУ Сумської області досі не повідомило про затримання голови громади, бо такою інформацією… не володіє.

 

За неофіційними даними, які оприлюднив у низці видань журналіст Максим Омельченко (зокрема на сайті ТРК Svoboda FM), підозру Віктор Ладуха чи то вже отримав, чи може отримати найближчим часом від СБУ.

 

А от у коментарі «Україні молодій» пан Ладуха казав за місяць до війни про жертв Голодомору серед земляків: «Те, що відбулося на теренах нашої держави в 1932—1933 роках, — це злочин проти українського народу. І сьогодні дуже важливо знати це та передати правду наступним поколінням. Бо пам’ять — це не тільки скорбота, це цінний досвід, який дозволяє багато чого зрозуміти й усвідомити».

 

Хіба могла така людина зрадити Україну? То ким є мер Ладуха: колаборантом чи жертвою політичного замовлення? Тим більше, що затримали його в умовах секретності. До нього навіть не пустили адвоката.

 

Як повідомили в Буринській міськраді, наразі затримано мера, його першого заступника Євгена Базиму, а також депутата Олександра Гудименка. Ще 27 квітня в Бурині відбулися обшуки – на підприємстві родини Ладухи та в оселі його кума.

 

За даними видання «Антикор», Ладуху підозрюють у пособництві російським окупантам. Голова ОТГ нібито «забезпечив проживання та комфортні умови для життєдіяльності офіцерам РФ на території громади з 24 лютого до 3 квітня». Крім того, пишуть, що Ладуха «надав російським військовим безперешкодний доступ до лікувальних закладів, транспорту та харчових продуктів».

 

У міськраді досі не знають точного місця перебування мера – його тримають у Києві чи то в ІТТ у Подільському районі, чи то в Лук’янівському СІЗО, пише журналіст Омельченко на сторінках видання «Новинарня».

 

І наводить коментар керівника юридичного відділу виконкому Буринської міськради Вячеслава Дериземлі: «Це нагадує 1937 рік».

 

За його словами, зв’язок із міським головою обірвався, коли Ладуха поїхав до столиці давати свідчення до Центрального управління СБУ – у справі за власною заявою про ймовірну співпрацю окремих жителів Бурині з російськими окупантами.

 

Про те, що в колабораціонізмі хочуть звинуватити самого мера, у міськраді дізналися з постанови про проведення обшуків, яку 27 квітня видала Подільська прокуратура Києва. Згідно з документом, слідчі СБУ розслідують справу за трьома статтями Кримінального кодексу: 111-1 (колабораційна діяльність), 191 (розтрата майна) і 436-2 (виправдовування російської агресії).

 

Пан Дериземля такі звинувачення називає абсурдними та переконує, що мер за весь час окупації не мав контактів із російськими військовими. Хоча ті шукали з ним зустрічі, зокрема намагалися передати Ладусі “послання” через місцевих поліцейських.

 

Серед останніх, вважає сам мер, можливо, і варто пошукати колаборантів.

 

Не відповідає дійсності і закид про те, що голова ОТГ нібито забезпечив проживання для російських окупантів. Росіяни перебували на блокпостах на в’їзді та виїзді з Бурині, а в самому місті не жили. Місцева лікарня, як переконують у виконкомі, за час окупації не обслужила жодного окупанта. Транспорту та харчів російській армії Віктор Ладуха також не надавав, натомість привозив гуманітарну допомогу для місцевого населення. Ніхто не чув з уст мера і “виправдовування російської агресії”.

 

Міський голова перебував у Бурині впродовж всього періоду окупації. За цей час записав декілька відеозвернень, про що повідомляли центральні ЗМІ.

 

«Ніхто нікуди не здавався. Ми працюємо по українських законах. У нас майорить прапор. Ось у нас Шевченко, – заявив Віктор Ладуха на відео від 2 березня. - Громада в нас невелика. Але патріотичний дух у всіх стовідсотковий. Тут всі за Україну і боронитимуть свій клапоть землі до останнього. Хочу сказати ще раз: Буринь – це Україна».

 

 

Російські війська зайшли у місто у перші години повномасштабного вторгнення в Україну. Водночас робота місцевої влади була паралізована протягом кількох останніх місяців. Депутати від фракцій “Слуги народу”, “ЄС”, Аграрної партії та Радикальної партії Ляшка ігнорували засідання міської ради. Через це місто залишилося без затвердженого бюджету на 2022 рік. Не змогли проголосувати і за виділення коштів для тероборони.

 

Що важливо, і це може бути однією з причин затримання Віктора Ладухи. Конфлікт між головою ОТГ та більшою частиною депутатів розпочався ще в середині минулого року. Наприкінці липня 2021-го Ладуха заявив про “спробу перевороту”. Тоді Харківський апеляційний суд скасував постанову про реєстрацію його на посаді міського голови – нібито через невчасно подану заяву. Місцевий тервиборчком не став чекати апеляції чи навіть повного тексту рішення, призначивши повторні вибори мера. Скориставшись цим, частина депутатів спробувала прибрати владу у місті до своїх рук. Оголосили себе “сесією”, обрали секретаря, спробували захопити приміщення міськради, не впускаючи інших обранців.

 

Крапку у цій справі у листопаді 2021-го поставив Верховний Суд, визнавши законність обрання Ладухи мером. Проте заколотники з поразкою не змирилися, почали бойкотувати засідання міськради.

 

Тому нинішнє переслідування мера його прибічники вважають продовженням боротьби на виборах і в судах.

 

Цікаво, що окрім бажання отримати владу, ця боротьба має і економічне підґрунтя. Більшість депутатів-заколотників – це місцеві фермери. По їхніх інтересах вдарило рішення мера передавати земельні ділянки громади в оренду виключно через аукціони. Це невигідно для тих, хто раніше обробляв землю практично безкоштовно.

 

Сам Ладуха називав головним організатором заколоту в Бурині народного депутата від владної партії “Слуга народу” Максима Гузенка. Пов’язані з його родиною компанії обробляють 1400 гектарів землі на території Буринської ОТГ. Ця земля – в користуванні Конотопської виправної колонії, яка де-факто здає угіддя в оренду за копійки. Фірми, афілійовані з нардепом, отримують великі прибутки, сплачуючи до місцевого бюджету копійки. Спроби Ладухи зламати цю схему викликали спротив Гузенка.

 

Тому питання лишається відкритим: чи може бути звинувачення у колабораціонізмі політичним замовленням? Чи в розпорядженні правоохоронців дійсно є факти про мера Бурині, невідомі містянам?

 

Нині в громаді чекають інформації від українських спецслужб, щоб прояснити статус, у якому перебуває затриманий міський голова.

 

 

Наостанок наведемо ще одну цитату Ладухи у коментарі «УМ» щодо історичної пам’яті про Голодомор для публікації від 27 січня:

 

«Це особливо важливо сьогодні, коли триває війна, коли ворог знову на порозі. Піски (село у Буринській ТГ – ред.) — це всього десять кілометрів до російського кордону. Тому патріотичне виховання, повернення історичної правди — це один із моїх пріоритетів як очільника громади. Зокрема, я давно виношую ідею мати меморіал пам’яті жертв Голодомору в Бурині — центрі нашої територіальної громади.

 

Це має бути пантеон, у якому спільне горе об’єднає всі села нашої ТГ. Ми вже над цим працюємо, збираємо інформацію по кожному населеному пункту, до весни сподіваємося цю роботу завершити. А тоді вже візьмемося безпосередньо за втілення задуму в життя. Бо, віддаючи належну шану загиблим, ми засвідчуємо, що їхня жертва не була марною: вони мають гідних нащадків, незалежну державу і пам’ять, якої в нас уже не відняти».