«Донька зможе знайти хоча б акаунт матері»: історія маленької Віри Маковій

20:15, 12.04.2022
«Донька зможе знайти хоча б акаунт матері»: історія маленької Віри Маковій

З Вірою все добре, наразі вона з мамою перебуває у безпеці на півдні Франції (Фото з відкритих джерел)

Світлина маленької Віри Маковій, якій на спині написали її ім'я та прізвище, дату народження та номери телефонів, стала одним із трагічних образів війни Росії проти України.  

 

Батьки це зробили для того, щоб дівчинка знала хто вона і яке у неї ім’я, на випадок, якщо вони загинуть під обстрілами.


Як інформує Україна молода, про пережитий момент розпачу розповіла мама дівчинки у радіопрограмі BBC The World Tonight.


Дворічній Вірі Маковій та її 33-річній матері Саші вдалося врятуватися, наразі вони перебувають на півдні Франції.


У перші дні війни мати Віри дуже боялася втратити доньку чи загинути сама. Тому, перед тим, як залишити свій будинок у Києві і спробувати втекти зі столиці України, яку обстрілювали російські війська,  зробила те, що потім розлетілося по всіх світових соцмережах. На спині доньки вона написала всю необхідну інформацію.


Світлина, яку Саша розмістила в Інстаграмі, одразу стала вірусною. У Франції, де перебувають біженці, вони оточені любов'ю та турботою.


За словами Саші Маковій, коли вона збирала речі, щоб поїхати з Києва, було навіть незрозуміло, наскільки безпечно взагалі виходити на вулицю - постійно лунали вибухи, а інформації про те, що відбувається, було дуже мало.


«Найбільше я боялася, що Віра загубиться або ми загинемо, і вона ніколи не дізнається, хто вона і з якої родини»,- розповіла українка.


Саша вирішила, що навіть якщо вона загине і у Віри не залишиться нікого з живих родичів, донька хоча б зможе знайти в інтернеті акаунт своєї матері в соцмережах і побачити, як виглядали її батьки.


Після довгого і виснажливого шляху через Молдову, Румунію та Бельгію до Франції Саша Маковій говорить, що, як і раніше, почувається «психологічно розчавленою».


«З Вірою все добре, - каже жінка,— вона надто маленька, щоб зрозуміти те, що відбувається. Вона щось відчуває [тривогу, яка йде від мене], але сама занадто маленька, щоб зрозуміти. Я дуже рада, що у неї такий вік. Дуже рада».


Як повідомляла УМ, світлина  «стійкої шафки», що незворушно тримається над руїнами в Бородянці, облетіла увесь світ і стала символом незламності та нескореності українців. 


Під час авіаудару на Бородянку, що на Київщині, російські окупанти скинули одразу дві бомби, рознісши будинки місцевих жителів.  Та все «пережила» кухонна шафа на 4 поверсі — усередині неушкодженим стоїть  посуд, а зверху – півник — Васильківська майоліка.