Міста-герої: Буча, Ірпінь, Охтирка і Миколаїв удостоєні почесного звання

12:51, 25.03.2022
Міста-герої: Буча, Ірпінь, Охтирка і Миколаїв удостоєні почесного звання

Одна з вулиць Ірпеня під Києвом. (Фото з відкритих джерел)

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння почесного звання «Місто-герой України» чотирьом населеним пунктам держави, де триває героїчний опір російським окупантам: це міста Буча та Ірпінь на Київщині, Охтирка на Сумщині та обласний центр Миколаїв.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав у відеозверненні в ніч на п’ятницю.

 

«Підписав кілька важливих указів. Про присвоєння звання героя України 7 військовослужбовцям Нацгвардії, із них, на жаль, 5 посмертно. Про відзначення державними нагородами 240 військовослужбовців Нацгвардії і 119 військовослужбовців Збройних сил.

 

Про відзначення державними нагородами 14 керівників місцевих громад місцевої влади. Про відзначення державними нагородами 31 медичного працівника і про присвоєння почесної відзнаки "місто-герой України" ще чотирьом містам: Буча, Ірпінь, Охтирка, Миколаїв», - сказав Верховний Головнокомандувач.

 

За його словами, за всі дні війни українські захисники втримали ворога на усіх напрямках.

 

До речі, серед нагороджених керівників органів місцевої влади Орденом “За мужність” ІІІ ступеня Зеленський відзначив посмертно селищного голову Гостомеля Юрія Прилипка, якого вбли окупанти, коли він розвозив людям ліки (нагадаємо, що Гостомель вже має статус місто-герой –Ред).

 

Також орденами “За мужність” ІІІ ступеня глава держави міського голову міста-героя Охтирка Павла Кузьменка, міського голову міста-героя Ірпінь Олександра Маркушина, міського голову міста-героя Буча Анатолія Федорука та інших.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Президент Зеленський надав звання "Місто-герой" шести українським містам: Харків, Чернігів, Маріуполь, Херсон, Гостомель та Волноваха.