«Русский корабль, иди на х@й»: захисники острова Зміїний стали Героями України

08:29, 25.02.2022
«Русский корабль, иди на х@й»: захисники острова Зміїний стали Героями України

Острів Зміїний до останнього подиху захищали 13 Героїв. (Фото з відкритих джерел)

Президент Володимир Зеленський присвоїть звання Герой України 13 прикордонникам, які героїчно загинули, захищаючи до останнього подиху острів Зміїний у Чорному морі в четвер.

 

Як інформує Україна молода, про це Зеленський сказав у зверненні до українського народу.

 

«На нашому острові Зміїний, захищаючи його до останнього, всі хлопці-прикордонники геройськи загинули. Але не поступилися. Всім їм буде присвоєно звання Героя України посмертно. Вічна пам’ять тим, хто віддав життя за Україну», - сказав глава держави.

 

24 лютого до острова Зміїний підійшли дві нерозпізнані цілі. Окупанти із погрозами вимагали від військовослужбовців Ізмаїльського прикордонного загону здатися. Агресор використав міжнародний канал зв'язку з безпеки судноплавства.

 

Окупанти вели вогонь по острову Зміїний із ствольної корабельної зброї, потім застосували бойову авіацію.

 

Пізно ввечері Державна прикордонна служба повідомила, що зв'язок із прикордонниками на Зміїному втрачено, ймовірно, острів захоплено ворогом.

 

Пізніше стала відома відповідь українських прикордонників на острові Зміїний на вимогу російських загарбників.

 

На аудіозаписі, який потрапив до преси росіяни вимагають від українських прикордонників, які служать на острові Зміїний, здатися.

 

"Я русский военный корабль. Предлагаю сложить оружие и сдаться во избежание коровопролития и неоправданных жертв. В противном случае по вам будет нанесен бомбовый удар", – двічі повторює окупант.

 

Дослівно відповідь українських воїнів: "Русский военный корабль, иди на х@й!".

 

«Всі вони стали символом нескореності українського війська у цій війні. Шана і пам'ять героям, яку ми повинні зберегти для майбутніх поколінь», - зазначає Український інститут української пам’яті.

 

Як повідомляла «УМ», в місті Охтирка на Сумщині загін тероборони з автоматами зміг вибити окупантів з позицій.