Нове шкільне харчування: меню Клопотенка використовувати не обов’язково

21:33, 20.01.2022
Нове шкільне харчування: меню Клопотенка використовувати не обов’язково

Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет днями перевірив харчування у закладах освіти міста Біла Церква. (facebook.com/UAMON/)

Заклади освіти не зобов‘язані використовувати оновлене меню розроблене командою шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Втім, самостійно розроблене меню має відповідати нормам, встановленим державою.

 

Як інформує Україна молода, про це розповіли у Міністерстві освіти та науки у коментарі для OBOZREVATEL.

 

Нагадаємо, що нові норми харчування в закладах освіти розробили спеціалісти МОЗ на основі рекомендації ВООЗ і ЮНІСЕФ. А потім їх затвердив уряд – ухваливши 24 березня 2021 року постанову №305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку".

 

Меню розробив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. Куратором проєкту є перша леді Олена Зеленська.

 

Зауважимо, що оновлене харчування сподобалося не всім. Батьки обурюються малими порціями та високими цінами, кажуть, що дітям дають несолену їжу і несолодкі напої, які діти відмовляються їсти.

 

Як повідомили у Міністерстві освіти та науки, самі норми у зоні відповідальності відомства, а от вигляд, смак та якість страв – за школами.

 

МОЗ рекомендує школам використовувати меню від шеф-кухаря Євгена Клопотенка, оскільки воно відповідає новим нормам. Технологічні картки 187 страв вже є на платформі "Знаїмо".

 

Усі вони пройшли процедуру перевірки в Інституті громадського здоров'я НАМН України імені Марзєєва та отримали висновок Держпродспоживслужби. Це дозволяє школам готувати страви за цими картками без необхідності їх ще десь затверджувати. Однак користуватись цим меню заклади не зобов'язані.

 

"Заклади освіти не зобов‘язані використовувати рекомендоване Міністерством охорони здоров’я меню, однак самостійно розроблене меню має відповідати нормам, встановленим державою", – наголосили в МОН.

 

Окрім цього стало відомо, хто і за що несе відповідальність у питанні харчування школярів.

 

Засновник (засновники) закладу, керівник закладу, постачальники харчових продуктів і послуг із харчування (якщо школа найняла приватне підприємство) відповідають за:

 

•           планування та організацію харчування;

•           матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку) та буфету;

•           дотримання вимог санітарного законодавства;

•           дотримання законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів;

•           виконання норм харчування;

•           відповідність меню та асортименту буфету;

•           безпечність і якість сировини, харчових продуктів і готових страв.

Міністерство охорони здоров’я відповідає за всі питання щодо розробки норм харчування.

 

Територіальні органи Держпродспоживслужби забезпечують контроль за дотриманням вимог у закладах.

 

Як раніше інформувала «УМ», книга «Україна. Їжа та історія» потрапила одразу у дві номінації престижної міжнародної премії Gourmand Awards.