Українському журналісту Роману Цимбалюку в Росії закидають екстремізм

10:21, 15.12.2021
Українському журналісту Роману Цимбалюку в Росії закидають екстремізм

Роман Цимбалюк і Микола Полозов. (facebook.com/RomanTsymbaliuk)

Відомий український журналіст Роман Цимбалюк, який працює в Російській Федерації, може стати фігурантом кримінальної справи про екстремізм через свою професійну діяльність.

 

Зокрема, проти нього слідчі органи РФ хочуть порушити кілька справ.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив сам журналіст Роман Цимбалюк і відомий російський адвокат Микола Полозов, який узявся представляти його інтереси, в соцмережах у середу.

 

«Часи нині неспокійні. Хунта шаленіє і розповсюджує наклепи. Знайомтеся, мій адвокат в Росії і друг Микола Полозов.

 

Поворот в моїй репортерській роботі цікавий, підсумок – закономірний: рано чи пізно вони почнуть гризти один одного, але мене це не стосується, бо я ж не росіянин. З таким адвокатом ми всіх порвемо», - написав Роман Цимбалюк і оприлюднив спільну світлину з паном Полозовим.

 

За його словами, отримані за рішенням Європейського суду з прав людини гроші будуть направлені на підтримку дітей кримських татар, узятих в полон окупаційною владою.

 

Тоді як Микола Полозов повідомив:

 

«Російська влада настільки нетерпима до прояву будь-якої альтернативної думки, крім її власних наративів, що нерідко виходить за рамки здорового глузду... Єдиний акредитований у Росії український журналіст Роман Цимбалюк опинився в цій же Росії поза законом.

 

Як водиться, звинуватили в екстремізмі. Поки що збираються порушувати кілька адміністративних справ за 20.3.1 (розпалювання ненависті або ворожнечі) Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення».

 

За його словами, важливо розуміти специфіку російського законодавства.

 

"Межа між "адміністративним" екстремізмом і "кримінальним" дуже тонка і багато в чому залежить від експертів, якість роботи яких у справах з політичним інтересом влади дуже передбачувана. Багато експертів вважають, що ці статті неконкретні, розпливчасті та "гумові", тобто такі, що дають змогу натягувати норму на будь-які обставини", - зазначив адвокат.

 

Захисник наголосив, що додатковою ознакою узгодженої атаки на Цимбалюка є злив через "пропагандистські смітники" "різної нібито дискредитуючої інформації, наприклад, абсурдних обвинувачень у шпигунській діяльності".

 

"Як би там не було, з боку влади РФ чиниться тиск на іноземного журналіста, фактично з позбавленням його права на свободу висловлення думок і здійснення професійної діяльності. Вважаю, що такі дії стосовно журналістів неприпустимі і за них владі доведеться відповідати в незалежних міжнародних судових інстанціях", - заявив Полозов.

 

І додав, що за домовленістю з Цимбалюком представлятиме його інтереси з усіх питань, які "так цікавлять владу Росії".

 

Зауважимо, Роман Цимбалюк – український журналіст, власний кореспондент агентства УНІАН у РФ, який співпрацює і з іншими ЗМІ. Він єдиний український кореспондент, акредитований у Росії.

 

Цимбалюк займає жорстку проукраїнську позицію, відзначився уїдливими питаннями російським політикам, включаючи Президента РФ Володимира Путіна, та сміливими заявами на підтримку України на популярних ток-шоу російського телебачення. Живе у Москві.