У ОРДЛО свавільно вимагають гроші у заручників – Сергій Гармаш

07:18, 24.10.2021
У ОРДЛО свавільно вимагають гроші у заручників – Сергій Гармаш

У заручників вимагають гроші «за проживання» у в'язницях ОРДЛО. (Фото з відкритих джерел)

Окупанти нахабно вимагають гроші у незаконно утримуваних осіб у в'язницях окремих районів Донецької та Луганської областей та не лікують хворих на COVID-19.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив представник ОРДЛО в українській делегації у Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш у соцмережах.

 

За його словами, тюремники ОРДЛО чинять сваволю.

 

«З Донецька повідомляють: з незаконно утримуваних у місцях позбавлення волі заручників вимагають гроші «за проживання»: вугілля, дрова, їжу. Тобто, вимагають, щоб родичі ув'язнених перераховували гроші на карту, і нібито на ці гроші їх будуть «утримувати», - поінформував член делегації.  

 

За даними пана Гармаша, тих заручників, які відмовляються звертатися до рідних з таким проханням, або у кого немає грошей, і вони не можуть перерахувати потрібні суми, - «позбавляють можливості користуватися телефоном, переводять на триразове харчування, в сенсі, годують тричі на тиждень».

 

І додає, що у в'язницях ОРДЛО не лікують хворих на COVID-19, а декілька тижнів тому запровадили "карантин": скасували всі побачення, заборонили передачу продуктів, ліків, навіть масок і води.

 

Також окупанти не допускають представників Міжнародного Червоного Хреста, хоча Росія брала на себе таке зобов'язання в Парижі два роки тому.

 

«І все це на тлі шантажу і блокади моніторингової місії ОБСЄ, організованих керівництвом ОРДЛО, з приводу затримання нашими військовими бойовика Косяка. Вони з цього ціле шоу влаштували. Навіть російська громадянка Чичеріна, під готелем, де члени СММ заблоковані, концерт влаштувала», - написав Сергій Гармаш.

 

Член делегації акцентує, що в Україні готові допустити Червоний Хрест до Косяка, як і до інших ув'язнених. І додає: "А вони до наших МЧК не пускають".

 

Гармаш нагадав що у в'язницях ОРДЛО і підвалах, незаконно утримуються сотні українських громадян, яких ще й катують: холодом, голодом, нелюдськими умовами і таким самим ставленням.

 

Як повідомляла «УМ», російського бойовика Косяка, який перебував у кримінальному розшуку України за вбивство з 2010 року, затримали на Луганщині під час шпигунства.

 

Через це сепаратисти і окупанти влаштовували блокування спостерігачів місії ОБСЄ у ОРДЛО, вимагаючи звільнити зрадника України.